-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Briuselis ragina pasaulį bendradarbiauti kuriant vakciną nuo koronaviruso

Europos Komisijos vadovė Ursula von der Leyen trečiadienį paragino turtingas šalis pasiruošti dalintis bet kokia būsima vakcina nuo koronaviruso su skurdesnėmis kaimynėmis, pristatydama Briuselio vakcinų strategiją.
Vakcina nuo COVID-19
Vakcina nuo COVID-19 / „Scanpix“ nuotr.

Prieš kreipdamasi į Europos Parlamentą, pagrindinės Bendrijos vykdomosios valdžios institucijos vadovė pareiškė, jog valstybės narės turėtų bendradarbiauti be „žalingos konkurencijos“. Be to, ji paragino ir kitas pasaulio galybes taip elgtis.

„Ruošiamės visuotiniam viršūnių susitikimui birželio 27 dieną“, – sakė U.von der Leyen, turėdama omeny antrą etapą tarptautinėje lėšų kaupimo kampanijoje, kuri prasidėjo gegužės 4 dieną ir lig šiol sulaukė pažadų išskirti daugiau nei 9 mln. JAV dolerių (8 mln. eurų) sumą.

„Kartu su savo tarptautiniais partneriais aiškinsimės, ar nemaža dalis šalių sutiktų sutelkti išteklius bendram būsimų vakcinų rezervavimui iš bendrovių, o tuo pat metu iš anksto atlikti rezervacijų mažas ir vidutines pajamas gaunančioms šalims“, – pažymėjo ji.

„Dideles pajamas gaunančios šalys tada veiktų kaip įtraukioji tarptautinių pirkėjų grupė“, – pridūrė EK vadovė.

Vėliau U.von der Leyen ruošėsi paskelbti veiksmų planą, pagal kurį Briuselis turėtų pasirašyti su vakcinų gamintojomis išankstinio pirkimo sutartis. Tam bus panaudota didžioji dalis – 2,4 mlrd. eurų – Skubios paramos priemonės biudžeto.

Pasaulio laboratorijos stengiasi sukurti vakciną per rekordiškai trumpą laiką – galbūt per 12–18 mėnesių, nors įprastomis aplinkybėmis tam prireikia kelerių metų. Išankstinis mokėjimas leis bendrovėms investuoti į gamybos pajėgumus dar net neprasidėjus klinikiniams bandymams su žmonėmis.

Mainais už prisiimtą investavimo riziką šis įsipareigojimas ES narėms suteiks teisę įsigyti tam tikrą skaičių dozių už fiksuotą kainą, kai tik vakcina pasirodys rinkoje.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius