Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Briuseliui pradėta teikti Lietuvos kaip dviejų regionų statistika

Lietuva nuo šių metų pradžios Europos Sąjungai (ES) pradėjo teikti Lietuvos kaip dviejų atskirų regionų – Vilniaus apskrities ir likusios dalies – statistikos duomenis. Anksčiau Briuseliui buvo siunčiama bendra visos šalies statistika.
Žiemiškas Vilnius iš aukštai
Žiemiškas Vilnius iš aukštai / Irmanto Gelūno / BNS nuotr.

Taip tikimasi neprarasti paramos Lietuvos vakarų ir vidurio regionams po 2020 metų, kai prasidės naujas ES finansinis laikotarpis.

Europos Komisijos (EK) atstovybė Lietuvoje BNS informavo, jog dviejų regionų duomenys Eurostatui pradėti teikti nuo sausio 1 dienos.

Vyriausybė 2016 metų pradžioje nusprendė Lietuvą padalinti į du statistinius regionus – Vilniaus apskrities ir likusios dalies. Tokiu būdu tikimasi užsitikrinti didesnį regionų plėtros finansavimą vidurio ir vakarų Lietuvai.

Dabar ES parama regionams skiriama pagal jų išsivystymo lygį. Iš viso yra trys kategorijos: mažiau išsivysčiusiais laikomi tie, kur BVP vienam žmogui nesiekia 75 proc. ES vidurkio, pereinamieji – tarp 75 ir 90 proc., ir pažengę regionai – virš 90 proc.

Lietuva iki šiol buvo traktuojama kaip vienas mažiau išsivystęs regionas, tačiau per pastaruosius metus stipriai įsibėgėjus Vilniaus regiono ekonominei plėtrai, pradėta baimintis, kad šalis po 2020 metų gali būti priskirta pereinamojo regiono kategorijai ir prarastų nemažą dalį būsimos paramos.

Lietuvos BVP vienam gyventojui 2013–2015 metais sudarė apie 75 proc. ES vidurkio, vien Vilniaus regiono – apie 109 proc., o likusios Lietuvos – apie 62 proc.

Lietuva 2014–2020 metais iš Sanglaudos politikos turėtų gauti 6,901 mlrd. eurų. 2007–2013 metais šalis gavo 6,885 mlrd. eurų.

Sanglaudos politikai skirtos lėšos yra viena iš svarbiausių ES biudžetą sudarančių dalių. Ji skirta skatinti ES valstybių ir regionų socialinę ir ekonominę plėtrą, didžiąją dalį lėšų telkiant mažiau pasiturinčioms ES šalims ir regionams.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
Užsisakykite 15min naujienlaiškius