Iki -60% prenumeratai. Išskirtinis gegužės pasiūlymas.
Išbandyti

Bus svarstoma dėl galimybės „Ignitis grupės“ akcijas platinti biržoje

Po to, kai investuotojų bendruomenę papiktino energetikos bendrovės „Ignitis grupės“ sprendimas išbraukti iš biržos sąrašų valdomų įmonių akcijas, grupė pranešė, kad Finansų ministerija svarstys galimybę prekiauti kontroliuojančiosios bendrovės įmonės akcijomis biržoje. Jei sprendimas listinguoti akcijas vertybinių popierių biržoje būtų teigiamas, tai galėtų tapti didžiausiu Baltijos šalių istorijoje pirminiu viešu akcijų siūlymu (angl. Initial public offering, IPO).
Darius Maikštėnas
Darius Maikštėnas / Arno Strumilos / 15min nuotr.

Trečiadienį, lapkričio 13 dieną, finansų ministras Vilius Šapoka pasirašė raštą, kuriuo inicijuojamas darbo grupės sudarymas. Ji vertins „Ignitis grupės“ galimybes finansavimą tolimesnei plėtrai pritraukti išplatinant akcijas nacionalinėje ir tarptautinėse vertybinių popierių biržose, rašoma pranešime spaudai.

Į grupę kviečiama deleguoti Prezidentūros, Vyriausybės, Energetikos bei Ekonomikos ir inovacijų ministerijų atstovus.

Darbo grupei bus pavedama įvertinti „Ignitis grupės“ ilgalaikes finansavimo alternatyvas ir jų įtaką akcininko lūkesčiams, Nacionalinei energetinės nepriklausomybės strategijai ir kt. planavimo dokumentams

Akcijų kotiravimas biržoje yra viena iš bendrovės ilgalaikio finansavimo užtikrinimo alternatyvų, kurią turėtų įvertinti darbo grupė.

„Ignitis grupė“ – strateginė šalies įmonių grupė ir reikšmingas finansų rinkos dalyvis, todėl turėtume matyti, vertinti ir rūpintis ilgalaike tiek grupės, tiek Lietuvos kapitalo rinkos perspektyva“, – pranešime sako V.Šapoka.

„Ignitis grupės“ valdybos pirmininkas ir generalinis direktorius Darius Maikštėnas tikina, kad šiuo metu vykstantys pokyčiai yra tiesiogiai susiję su praėjusiais metais paskelbta „Ignitis grupės“ 2030 strategija.

„Per artimiausią dešimtmetį mūsų investicijos į plėtrą sieks 6 milijardus eurų, todėl privalome užsitikrinti efektyviausią finansavimo modelį: pritraukdami akcinį kapitalą, platindami skolos vertybinius popierius ar derindami abi šias alternatyvas“, – sako „Ignitis grupės“ valdybos pirmininkas ir generalinis direktorius Darius Maikštėnas.

Patikinama, kad lapkričio 11 d. „Ignitis grupė“ sprendimas inicijuoti dukterinių bendrovių „Energijos skirstymo operatorius“ ir „Ignitis gamyba“ akcijų išpirkimą ir jų pasitraukimą iš biržos yra tiesiogiai susijęs su Finansų ministerijos iniciatyva svarstyti įmonių grupės ilgalaikio finansavimo alternatyvas.

„Mažai likvidžios „Ignitis grupės“ dukterinės bendrovės ESO ir „Ignitis gamyba“ nebuvo patrauklios instituciniams investuotojams ir nekūrė pridėtinės vertės vystant šalies kapitalo rinką dėl nedidelių prekybos apimčių. Delistingavus šias bendroves, atveriama galimybė kitam žingsniui – į Lietuvos kapitalo rinką pritraukti daugiau ir įvairesnių institucinių investuotojų iš tarptautinių ir regioninių rinkų. Taip pat tai padidins pačios rinkos likvidumą ir padarys ją patrauklesne ir smulkiesiems investuotojams“, – teigia „Ignitis grupės“ stebėtojų tarybos pirmininkas ir didžiausios pasaulio bendrovės „Saudi Aramco“ vyriausiasis patarėjas Darius Daubaras.

Šiuo metu „Ignitis grupė“ valdo 96,82 proc. „Ignitis gamyba” ir 94,98 proc. „Energijos skirstymo operatorius“ akcijų.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Benediktas Vanagas: stipriai išprakaitavus geriant vien vandenį kenčia kūno produktyvumas – trūksta energijos, sunku susikoncentruoti, darai klaidas
Reklama
Nauja automatika ir robotai leis „VLI Timber“ auginti gamybą daugiau kaip 40 proc.
Reklama
Mitai stabdo pasiryžti? Specialistė paneigė pagrindinius investavimo mitus
Reklama
LPC meno galerijoje eksponuojamos parodos turi išskirtinę misiją
Užsisakykite 15min naujienlaiškius