Iki -60% prenumeratai. Išskirtinis gegužės pasiūlymas.
Išbandyti
2012 07 20 /15:02

Butų nuoma brangsta, pasiūla – mažėja

Didelės kainos, per mažas pasirinkimas. Tokių problemų pastaruoju metu patiria žmonės, ieškantys būsto nuomai. Apie tai dar niekas garsiai nekalba, bet faktai rodo – nekilnojamojo turto (NT) nuomos rinkoje yra pokyčių.
Už padorią kainą išsinuomoti butą Vilniuje – ne juokų darbas.
Už padorią kainą išsinuomoti butą Vilniuje – ne juokų darbas. / „Scanpix“ nuotr.

Dvidešimtmetė studentė Greta Petraitytė su dviem draugėmis gegužę ir birželį sostinėje ieškojo trijų kambarių buto nuomai. Merginos buvo nereiklios – joms tiko toli nuo centro esantys gyvenamieji rajonai – Jeruzalė, Baltupiai, Fabijoniškės, Santariškės. Neieškojo jos ir naujos statybos buto su įmantriais baldais. Svarbiausia buvo kaina – iki 1000 Lt/mėn. – ir tvarka būste.

Buto ieškojo gerą mėnesį

Gretos Petraitytės nuotr./Greta
Greta

Paieška truko daugiau nei mėnesį, merginos jau buvo beprarandančios viltį. „Buvo sunku rasti butą, nes labai mažas pasirinkimas ir labai didelės kainos, palyginti su praėjusiais metais. Buvo tokių dienų, kai peržiūri visus skelbimus ir net nerandi, kur nuvažiuoti apžiūrėti“, – „15min“ pasakojo G.Petraitytė.

Santariškėse ir Jeruzalėje butų siūloma mažiausiai, o Baltupiuose, anot merginos, nuomojami butai labai brangūs, net ir senos statybos namuose.

Per penkias savaites draugės apžiūrėjo apie 10 butų. „Niekas nesuremontuota, viskas sena, supeliję, lovos griūna, pūna, o prašo 600 Lt“, – piktinosi mergina. Ne ką geresni pasiūlymai buvo ir už didesnę kainą.

G.Petraitytė pastebėjo, kad butų savininkai bei NT brokeriai nebuvo labai suinteresuoti išnuomoti būstą. Jie siūlomu laiku negalėdavo susitikti arba sutardavo su dviem klientais vienu metu, ir tada vykdavo vos ne kova, kuriam išnuomos butą.

Laikas spaudė, ir merginos vasaros pradžioje vos rado 3 kambarių butą Jeruzalėje. Butas tvarkingas, vieta rami, kambariai izoliuoti, todėl nuomininkės gana patenkintos. G.Petraitytės teigimu, skelbime buto kaina buvo 900 Lt, tačiau šeimininkai, sužinoję apie dabartines kainas, užsiprašė 1000 Lt/mėn. Teko sutikti.

Nuomotis vienam – prabanga

Peržvelgus NT skelbimų portalų pasiūlymus galima manyti, kad Gretai ir jos draugėms dar pasisekė, o nuomotis butą vienam – apskritai prabanga.

„Domoplius.lt“ projekto vadovo Evaldo Narbuntovičiaus teigimu, sostinėje didžiausia paklausa yra vieno kambario butų, kurių nuomos kaina siekia iki 600, dviejų – iki 800, trijų – iki 1200 Lt/mėn. Tačiau vidutinė vieno kambario buto nuomos kaina, vertinant visą miestą, o ne atskirus gyvenamuosius rajonus, šiuo metu yra didesnė.

Vilniuje vieno kambario buto nuomos vidutinė kaina – 760 Lt, dviejų kambarių – 1200 Lt, trijų – 1700 Lt. Kaune ir Klaipėdoje vieno kambario buto nuoma siekia 530 Lt, dviejų kambarių Kaune – 700 Lt, Klaipėdoje – 900 Lt, trijų kambarių atitinkamai – 850 ir 1100 Lt.

NT portalo „Aruodas.lt“ 2012-ųjų I pusmečio NT rinkos apžvalga pateikia šiek tiek mažesnius skaičius: Vilniuje vidutinė vieno kambario buto nuomos kaina siekia 850 Lt/mėn. Dviejų kambarių – 1060, trijų – apie 1300 Lt. Kaune – atitinkamai 650, 750 ir 860 Lt. Klaipėdoje – 500, 800 ir 1170 Lt.

Pagal „Aruodas.lt“, vasaros pradžioje nuomojamų butų kainos Vilniuje buvo 5 proc. didesnės nei pernai tuo pačiu metu. Klaipėdoje jos šoktelėjo 7 proc., o Kaune išliko nepakitusios.

„Domoplius.lt“ duomenimis, tuo laikotarpiu Vilniuje kainos padidėjo net 10 proc., Klaipėdoje – 7, užtat Kaune jos 6 proc. sumažėjo.

Kito NT portalo „City24.lt“ duomenimis, visos Lietuvos mastu butų nuomos kainos padidėjo 8 proc. Prie to smarkiai prisidėjo butų nuomos kainų pajūrio regione augimas.

Kur dingo pusė skelbimų?

Tai nėra labai dideli skaičiai: jei pernai už buto nuomą mokėjote 1000 Lt, šiemet mokėtumėte iki 100 Lt brangiau, tačiau yra kitas svarbus faktorius – sumažėjo nuomojamų butų pasiūla, o paklausa auga.

NT portalo „Edomus.lt“ duomenimis, pernai antrą metų ketvirtį nuomojamų butų buvo beveik dvigubai daugiau nei šiemet. Lyginant atskirus mėnesius, 2011-ųjų birželį šiame portale buvo paskelbti 6735 butų nuomos skelbimai, o šių metų birželį – jau tik 3970.

„City24“ direktorė Skaistė Kiaušaitė teigia, jog didžiuosiuose Lietuvos miestuose (Vilniuje, Kaune, Klaipėdoje) nuomojamų butų pasiūla pastebimai augo gegužės mėnesį, o birželį ji sumažėjo. Vilniuje – apie 9 proc.

„Aruodas.lt“ ir „Edomus.lt“ atstovė spaudai Viktorija Steponavičiūtė tikina nepastebėjusi žymaus skelbimų skaičiaus sumažėjimo. Jos teigimu, privačių asmenų skelbimų skaičius didėja, o brokerių – mažėja. V.Steponavičiūtė spėja, kad privatūs asmenys nebenori mokėti brokeriams komisinio mokesčio (apie 500 Lt), todėl deda skelbimus patys. Be to, portalai stengiasi pašalinti besidubliuojančius skelbimus.

Brangs ir toliau

NT kompanijos „Core Solutions“ vadovas Simas Sanajevas pastebėjo drastiškesnius pokyčius. Jis teigia, kad Vilniuje butai, kurių nuomos kainos pernai siekė 900–1500 Lt/mėn., pabrango, jų trūksta. Šiemet, anot specialisto, nuomos kainos šoktelėjo net keliais šimtais litų.

NT bendrovės „Ober-Haus“ Senamiesčio biuro vadovas Marius Čiulada paaiškina, kodėl brangsta butų nuoma: „NT – ne kaip akcijos: padidėjus paklausai, pasiūla sureaguoja daug vėliau. Šiuo atveju kainos pakilo dėl to, kad atsirado daugiau norinčių nuomotis būstą. Ne visi skuba priimti sprendimą dėl buto pirkimo – gal tikisi, kad kris kainos, o gal bijo antros krizės bangos. Nuomojamo būsto savininkai, jausdami didesnę paklausą, kelia kainą.“

M.Čiulada pastebėjo, kad žmonės, kurie prieš porą metų norėjo parduoti būstą ir negavo norimos sumos, laikinai nusprendė jį nuomoti, nes tikėjosi, kad buto kaina pasieks 2007–2008 metų lygį. Dėl išaugusios pasiūlos nuomos kainos net buvo sumažėjusios.

Tačiau vėliau žmonės suprato, kad buvusios kainos nebegrįš, todėl daugelis jų pardavė butus, į kuriuos buvo įsileidę nuomininkus. Todėl nuomojamo būsto pasiūla vėl ėmė mažėti.

Įprasta, kad nuomos kainos kyla artėjant mokslo metams, tačiau šiemet tai nutiko gerokai anksčiau. Jei paklausa ir toliau sparčiai augs, butų nuomos kainos dar pakils.

Patrauklūs objektai išnuomojami per dieną. Prasidėjus studentų butų paieškoms, bus tikrai sunku rasti butą.

„Dabar patrauklūs objektai išnuomojami per dieną, todėl jie skelbimuose neužsibūna. Prasidėjus studentų butų paieškoms, tikrai bus sunku rasti butą. Kai tokia paklausa, kiekvienais metais nuomos kaina pakyla apie 10 proc. ir savininkai nelinkę daryti nuolaidų“, – sako „Domoplius.lt“ projekto vadovas E.Narbuntovičius.

Žmonės rečiau perka būstą

Statybų bendrovės „Hanner“ vadovas Arvydas Avulis į šią problemą pažvelgė iš savo varpinės. Pagrindine butų nuomos, ypač Vilniuje, pabrangimo ir trūkumo priežastimi jis įvardija sumažėjusią galimybę nusipirkti naują būstą dėl sugriežtintų bankų finansavimo sąlygų.

„Šiuo metu bankai finansuoja ne daugiau kaip 85 proc. perkamo būsto kainos, ir pirkėjui, norinčiam įsigyti būstą, kainuojantį 200 000 Lt, būtina turėti ne mažiau kaip 30 000 Lt savų pinigų. Jeigu reikės daryti apdailos darbus ar pirkti buitinės technikos ir baldų, jo savininkas išleis dar kelias dešimtis tūkstančių litų. Tokių sumų jaunos šeimos dažniausiai neturi, todėl renkasi galimybę nuomotis butus“, – paaiškina A.Avulis.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Lidl“ parduotuvėse – išskirtinės „UEFA EURO 2024“ kortelės: kviečia surinkti visą kolekciją
Reklama
Lauko baldų ekspertas P.Kelbauskis pataria, kaip lengvai įsirengti lauko terasas ir nepermokėti
Reklama
Sutelktinio finansavimo ir tarpusavio skolinimosi platformos – ką reikia žinoti renkantis, kur investuoti
Reklama
Dantų balinimas: kaip pasiekti greitų ir efektyvių rezultatų?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius