Iki -60% prenumeratai. Išskirtinis gegužės pasiūlymas.
Išbandyti

Centriniai bankai gali sukelti valiutų karą

Buvęs Anglijos banko vadovas Mervynas Kingas perspėjo, kad Centriniai bankai, jei ir toliau tęs itin švelnią monetarinę politiką, kuria siekiama skatinti ekonomikos augimą, rizikuoja sukelti valiutų karą.
Euro zona
Euro zona / „Reuters“/„Scanpix“ nuotr.

Jis atkreipė dėmesį, kad daugelis šalių kaip įmanoma labiau sušvelnino savo vykdomas pinigų politikas. Palūkanų normų sumažinimas iki nulio arba dar žemiau bei neturėjimas galimybės naudotis fiskaline politika, veda prie politikos, kurios esmė nacionalinių valiutų silpninimas kitų valiutų atžvilgiu.

Yra realus pavojus, kad dėmesio sutelkimas į valiutų kursų mažinimą taps tiesioginiu arba netiesioginiu valiutų karu – perspėjo M.Kingas.

„Yra realus pavojus, kad dėmesio sutelkimas į valiutų kursų mažinimą taps tiesioginiu arba netiesioginiu valiutų karu“ – perspėjo M.Kingas.

Vien nuo šių metų pradžios daugiau nei dvidešimt pasaulio šalių sumažino palūkanų normas arba ėmėsi kitų veiksmų, siekdamos sušvelninti pinigų politiką.

„Tokiose skirtingose šalyse kaip Naujojoje Zelandijoje, Australijoje, Japonijoje, Prancūzijoje, Italijoje Centrinių bankų vadovai, kai kalbama apie valiutų kursus, tampa vis labiau ryžtingesni. Kažkas galėtų pasakyti, kad jau de facto turime valiutų karą“ – teigė buvęs Anglijos banko vadovas.

Mervyn King mano, kad didžiausias pasaulinės paklausos stabdys yra euro zonos ekonomikos silpnumas. Jis taip pat tvirtina, kad euro zonos politikos kūrėjai užsiima simptomų gydymu, o ne kovoja su realiomis problemų euro zonoje priežastimis.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Dantų balinimas: kaip pasiekti greitų ir efektyvių rezultatų?
Reklama
Benediktas Vanagas: stipriai išprakaitavus geriant vien vandenį kenčia kūno produktyvumas – trūksta energijos, sunku susikoncentruoti, darai klaidas
Reklama
Nauja automatika ir robotai leis „VLI Timber“ auginti gamybą daugiau kaip 40 proc.
Reklama
Mitai stabdo pasiryžti? Specialistė paneigė pagrindinius investavimo mitus
Užsisakykite 15min naujienlaiškius