Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Centrinis bankas: „Brexit“ be susitarimo įstumtų į sunkią padėtį trečdalį Airijos ūkių

Airijos centrinis bankas antradienį perspėjo, kad vienam iš trijų Airijos ūkių iškiltų grėsmė žlugti, jei „Brexit“ įvyktų be susitarimo.
„Brexit“ priešininkai prie Didžiosios Britanijos parlamento
„Brexit“ priešininkai prie Didžiosios Britanijos parlamento / AFP/„Scanpix“ nuotr.
Temos: 2 Airija „Brexit“

„Maždaug trečdalis visų ūkių yra klasifikuojami kaip ekonomiškai pažeidžiami“, – sakoma Airijos centrinio banko pranešime.

„Bet koks neigiamas sukrėtimas ateityje – net ne toks stiprus kaip „Brexit“ – dar labiau išryškins pagrindinius sektoriaus trūkumus“, – pridūrė centrinis bankas.

Remiantis 2017 metų Airijos žemės ūkio departamento duomenimis, 38 proc. Airijos žemės ūkio sektoriaus gaminamų maisto produktų eksportuojami į Didžiąją Britaniją.

Tačiau jei Didžioji Britanija spalio 31 dieną išstos iš Europos Sąjungos be susitarimo, ji gali grįžti prie Pasaulio prekybos organizacijos (PPO) taisyklių, pagal kurias tokiai tarpvalstybinei prekybai būtų taikomi muitai ir kitos kliūtys.

Vien tik mėsos muitai siektų beveik 50 proc., teigiama Airijos centrinio banko pranešime, todėl jautienos ūkiai „ypač nukentėtų nuo „Brexit“.

„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Airijos vėliava
„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Airijos vėliava

„Žemės ūkio sektorius, kuris smarkiai priklauso nuo Didžiosios Britanijos rinkos, susiduria didelių muitų grėsme „kietojo“ „Brexit“ scenarijaus atveju, atsižvelgiant į didelę mažesnių ūkių, gaunančių mažas arba neigiamas pajamas rinkoje, koncentraciją“, – sakoma banko pranešime.

Airijos ūkininkų asociacijos prezidentas Joe Healy pareiškė, kad „Brexit“ be susitarimo taptų „katastrofa Airijos salos ūkininkams“.

J.Healy pridūrė, kad ūkininkai palaiko pasitraukimo susitarimą ir kad „norint išvengti „kietosios“ Airijos sienos ir apsaugoti bendrosios rinkos vientisumą, būtinas visiškas teisės aktų ir muitų suderinimas“.

Praėjusią savaitę Airija pareiškė, kad planuoja savo 2020 metų biudžetą remdamasi „Brexit“ be susitarimo scenarijumi – tai dar viena ženklas, kad Dublinas mano šį variantą esant labiausiai tikėtina baigtimi.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius