Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Ch.Lagarde kol kas neįžvelgia būtinybės ECB dėl koronaviruso didinti paskatas

Europos Centrinio Banko (ECB) vadovė Christine Lagarde nemano, jog euro zonos centriniam bankui dėl koronaviruso COVID-19 plitimo reikėtų nedelsiant imtis atsakomųjų priemonių.
Christine Lagarde
Christine Lagarde / AFP/„Scanpix“ nuotr.

ECB „labai atidžiai“ stebi padėtį, bet kol kas nemano, jog koronaviruso plitimas pasiekė tokį lygį, kuriame tai galėtų turėti ilgalaikių pasekmių infliacijai ir reikalauti pinigų politikos pokyčių, pareiškė ji interviu britų verslo dienraščiui „The Financial Times“.

Ch.Lagarde davė suprasti, jog ECB tikisi pagrindines palūkanų normas kitame posėdyje, kuris įvyks po dviejų savaičių, išlaikyti dabartiniuose lygiuose, nors kai kurie ekonomistai centrinį banką ragina sumažinti normas ir padidinti turto pirkimo apimtį.

Pasak Ch.Lagarde, ECB vadovybei dar reikės nustatyti, ar koronavirusas gali sukelti „ilgalaikį sukrėtimą“, kuris padarytų poveikį paklausos ir pasiūlos lygiams, taip pat infliacijai.

Šiuo metu tokios išvados padaryti dar negalima, pažymėjo ji.

ECB taikoma pagrindinių refinansavimo operacijų palūkanų norma šiuo metu sudaro rekordinius 0 proc., o palūkanų norma, naudojantis ribinio skolinimosi galimybe, – 0,25 procento.

Palūkanų norma, naudojantis indėlių galimybe, tebesiekia minus 0,5 proc., o tai reiškia, kad bankams ir toliau tenka mokėti už savo indėlius euro zonos centriniame banke.

Sausio mėnesio posėdyje visos šios normos nebuvo pakeistos.

ECB tuomet taip pat pareiškė, jog toliau vykdys turto pirkimo už 20 mlrd. eurų per mėnesį programą, kurią pradėjo įgyvendinti 2019 metų lapkritį.

Ch.Lagarde pozicija gali nuvilti investuotojus, kurie tikisi, jog ECB padidins turto pirkimo apimtį, kad paremtų finansų rinkas, kuriose nuogąstavimai dėl poveikio, kurį koronaviruso epidemija gali padaryti pasaulio ekonomikos augimui, išprovokavo staigų nuosmukį, rašo „The Financial Times“.

Tuo tarpu ECB vadovė taip pat pažymėjo, jog su koronavirusu susijusi padėtis sparčiai kinta ir reikalauja dėmesio.

„Akivaizdu, jog tai nėra ta sritis, kurioje ECB turi turėti savo nuomonę. Informaciją apie padėtį ir, kas yra dar svarbiau, apie koronaviruso plitimo stabdymą, mums turi teikti sveikatos priežiūros tarnybos ir ekspertai“, – pareiškė Ch.Lagarde.

Anot jos, pagrindiniuose ECB nagrinėjamuose scenarijuose numatoma, jog „koronaviruso plitimas per trumpą laiką bus suvaldytas“.

Honkongo laikraštis „The South China Morning Post“ pranešė, jog, penktadienio ryto duomenimis, užsikrėtusiųjų koronavirusu skaičius pasaulyje, išskyrus žemyninę Kinijos dalį, padidėjo iki 4,441 tūkst. žmonių, o bendras užsikrėtusiųjų skaičius viršijo 83 tūkst. žmonių.

Iki penktadienio ryto koronavirusas buvo užfiksuotas daugiau nei 45 pasaulio šalyse, įskaitant Lietuvą.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius