-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Christine Lagarde: 2019-ųjų pabaigoje tikimasi „trapaus“ pasaulio ekonomikos augimo atsigavimo

Pasaulio ekonomikos augimas 2019 metais turėtų būti net lėtesnis negu manyta anksčiau, tačiau vėliau šiais metais yra tikėtinas „trapus“ atsigavimas, antradienį pareiškė Tarptautinio valiutos fondo (TVF) vadovė.
Christine Lagarde
Christine Lagarde / „Reuters“/„Scanpix“ nuotr.

Artėjant kitą savaitę įvyksiantiems pavasario susitikimams su Pasaulio banku, Christine Lagarde pažymėjo, kad pasaulio ekonomika yra pažeidžiama dėl sukrėtimų, kuriuos gali lemti „Brexit“, aukšti įsiskolinimo lygiai ir įtampa prekyboje, taip pat neramumai finansų rinkose.

„Pasaulio ekonomikos augimo atsigavimas, kurio tikimasi šiais metais, bus trapus, – pareiškė ji JAV prekybos rūmuose. – Tai bus sudėtingas laikas ir mums teks elgtis rūpestingai.“

Pasak Ch.Lagarde, TVF kitą savaitę dar sumažins pasaulio ekonomikos augimo prognozes, o plėtra greičiausiai sulėtės daugiau nei dviejuose trečdaliuose pasaulio ūkių.

Fondas sausio mėnesį jau pablogino pasaulio ūkio augimo prognozes ir tuomet numatė, kad pasaulio bendrasis vidaus produktas (BVP) ir šiais, ir kitais metais padidės po 3,5 procento.

Pesimizmas dėl Jungtinių Valstijų ir Azijos bei Europos šalių ekonomikos augimo lėtėjimo, taip pat dėl JAV ir Kinijos prekybos karo nuo 2018 metų rinkose vis pakursto didelius svyravimus.

Tačiau Ch.Lagarde atkreipė dėmesį į tam tikrus optimistiškai nuteikiančius ženklus. Anot jos, pagrindiniai centriniai bankai, įskaitant Federalinio rezervo sistemą (FRS), neskuba didinti palūkanų normų, o Kinija ėmėsi skatinti ekonomikos augimą.

„Šios atsakomosios politikos priemonės padėjo sušvelninti finansines sąlygas ir padidino kapitalo srautus, tenkančius besivystančioms rinkoms, kurių valiutos sustiprėjo JAV dolerio atžvilgiu“, – pareiškė Ch.Lagarde.

Ji paragino vyriausybes padėti išvengti kylančių grėsmių ir modernizuoti savo mokesčių sistemas, mažinti valstybės skolas ir turtinę nelygybę didinant išlaidas švietimui, sveikatos priežiūrai ir infrastruktūrai.

TVF vadovė vėl įspėjo apie grėsmę, kurią kelia muitų įvedimas. Anot jos, tokiomis kliūtimis prekybai „gali būti padaryta žala sau“. Tai gali pakirsti ekonomikos augimą ir dėl to niekas nelaimės.

Ch.Lagarde taip pat pažymėjo, jog vyriausybės turėtų spręsti ir problemas, kurias kelia rinkos galių sutelkimas verslo milžinų rankose. Tai, anot jos, ypač pasakytina apie technologijų sektorių, kurio pagrindiniai dalyviai dažnai gali blokuoti konkurenciją ir susižerti didžiąją dalį pelno.

Nors TVF atliktas tyrimas parodė, jog ši koncentracija kol kas nepadarė didesnio poveikio verslo investicijoms, gamybai ir darbuotojų darbo užmokesčiui, tebėra grėsmė, jog tai gali nutikti.

„Nesakau, jog šiuo metu mes turime monopolijos problemą, – pareiškė Ch.Lagarde. – Tačiau sakau, jog turėtume imtis atitinkamų priemonių, kad tai netaptų problema.“

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius