Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

D.Trumpas: JAV importo muitai kiniškoms prekėms gali būti taikomi „dar ilgai“

Nepaisant pažangos derybose su Kinija, JAV importo muitai kiniškoms prekėms gali būti taikomi „dar ilgai“, pareiškė JAV prezidentas Donaldas Trumpas. „Svarstome galimybę dar gana ilgai juos taikyti. Nes mes turime įsitikinti, jog tuo atveju, jeigu mes įvykdysime susitarimo sąlygas, tą patį padarys ir Kinija“, – pasakė jis žurnalistams prie Baltųjų rūmų.
Donaldas Trumpas
Donaldas Trumpas / „Reuters“/„Scanpix“ nuotr.

Kitą savaitę JAV prekybos derybininkai vyks į Pekiną, kur bus surengtas naujas derybų ratas, ir pareigūnai yra sakę, jog yra pasiekę baigiamuosius derybų, kuriose siekiama užbaigti prieš aštuonis mėnesius prasidėjusį prekybos karą, etapus.

Vašingtonas ir Pekinas mėgina parengti galutinį susitarimą, kuriame, kaip reikalauja JAV pareigūnai, Kinija turi įsipareigoti iš esmės pakeisti savo pramoninę politiką.

Pastaruoju metu buvo kalbėta, kad derybos vyksta sklandžiai, tačiau D.Trumpas, regis, sudaužė viltis, kad prekybos santykiai tarp dviejų didžiausių pasaulio ūkių artimiausiu metu normalizuosis.

Visgi prie Baltųjų rūmų susirinkusiems reporteriams jis pareiškė, kad derybos su Pekinu „sėkmingai juda į priekį“.

JAV pareigūnai nori, kad į susitarimą būtų įtrauktos apsaugos priemonės, įskaitant galimybę vienašališkai nustatyti muitus Kinijai, jeigu Pekinas imtų nesilaikyti kokių nors įsipareigojimų atsisakyti tariamai nesąžiningos prekybos praktikos.

Per pastaruosius aštuonis mėnesius dvi šalys nustatė importo muitus daugiau kaip 360 mlrd. JAV dolerių vertės viena kitos prekėms, o tai sudavė skaudų smūgį abiejų šalių pramonės sektoriams.

Kinijos Nacionalinis Liaudies Kongresas penktadienį patvirtino užsienio investicijų įstatymą, kuriame numatyta Vašingtono reikalauta griežtesnė intelektinės nuosavybės apsauga, tačiau kritikai sako, jog įstatymo projektas buvo priimtas pernelyg skubotai.

„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./JAV ir Kinijos vėliavos
„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./JAV ir Kinijos vėliavos

D.Trumpas vasario mėnesį tviteryje parašė, jog atidės kovo 1 dieną planuotą kiniškoms prekėms taikomų importo muitų padidinimą, nes derybose su Kinija dėl prekybos įžvelgia „didelę pažangą“.

JAV prezidentas iš pradžių sakė, jog prekybos susitarimas gali būti pasirašytas per jo asmeninį susitikimą su Kinijos prezidentu, kuris kovo pabaigoje būtų surengtas Floridoje.

Tačiau JAV ambasadorius Kinijoje Terry Branstadas vėliau pranešė, jog aukščiausiojo lygio susitikimas bus atidėtas, nes susitarimas vis dar svarstomas.

Žiniasklaidoje buvo skelbta, jog Vašingtonas ir Pekinas jau baigia rengti prekybos susitarimą, pagal kurį bus panaikinti visi šalių pernai nustatyti importo muitai.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
Užsisakykite 15min naujienlaiškius