Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2019 08 23 /08:34

D.Trumpas vėl pasiskundė, jog FRS nepalaiko JAV ekonomikos

JAV prezidentas Donaldas Trumpas eilinį kartą apkaltino Federalinio rezervo sistemą (FRS) tuo, kad ji nesuteikia tinkamo palaikymo JAV ekonomikai.
Donaldas Trumpas
Donaldas Trumpas / AFP/„Scanpix“ nuotr.

„Vokietija pardavė 30 metų obligacijų, kurių pajamingumas yra neigiamas. Vokietija konkuruoja su JAV. Mūsų Federalinio rezervo sistema mums neduoda daryti to, ką mes turime daryti. Dėl jos mūsų padėtis, palyginti su mūsų konkurentu, yra nepalanki. Stiprus doleris ir jokios infliacijos“, – parašė JAV valstybės vadovas socialiniame tinkle „Twitter“.

„Mūsų ekonomikos būklė yra labai gera. FRS gali lengvai ją pakelti į rekordinį lygį! Tačiau kyla klausimas, kodėl mes mokame kur kas didesnes palūkanas negu Vokietija ir kai kurios kitos šalys? Skubėkite [vykdyti pokyčius], o ne vėluokite. Leiskite Amerikai laimėti su didele persvara, o ne vien laimėti!“ – parašė D.Trumpas.

JAV prezidentas šią savaitę tviteryje beveik kiekvieną dieną kritikuoja JAV centrinį banką.

Pavyzdžiui, trečiadienį jis FRS ir jos vadovą Jerome Powellą pavadino „vienintele JAV problema“.

„Reikalai su Kinija ir su kitais prekybos susitarimais klostosi gerai. Vienintelė mūsų problema – tai Jay Powellas ir FRS. Jis kaip golfo žaidėjas, kuris niekaip negali įridenti kamuoliuko į duobutę“, – parašė D. Trumpas socialiniame tinkle „Twitter“.

„Jeigu jis žengs teisingą žingsnį ir sumažins [bazinę palūkanų] normą, Jungtinių Valstijų lauks spartus [ekonomikos augimas], tačiau juo kliautis neverta! Kol kas jis viską daro neteisingai ir mus stumia žemyn.“

FRS liepos mėnesio posėdyje sumažino bazinę palūkanų normą 0,25 procentinio punkto iki 2–2,25 procento. Norma buvo apkarpyta pirmą kartą nuo 2008 metų. Kitas JAV centrinio banko posėdis įvyks rugsėjo 17–18 dienomis.

Tuo tarpu Kanzaso federalinio rezervo banko vadovė Esther George – viena nuosekliausių griežtos pinigų politikos šalininkų – kiek anksčiau pareiškė, kad JAV centrinis bankas turi aiškų uždavinį: siekti užtikrinti didžiausią įmanomą užimtumą ir kainų stabilumą, ir būtent į tai turi sutelkti savo dėmesį.

Ji pridūrė kol kas nesanti pasirengusi pritarti bazinės palūkanų normos sumažinimui.

O Filadelfijos federalinio rezervo banko vadovas Patrickas Harkeris interviu televizijos kanalui CNBC pažymėjo, jog praėjusiame FRS posėdyje jis šiek tiek nenoriai pritarė daugumos nuomonei, jog bazinę palūkanų normą reikia sumažinti 25 baziniais punktais, ir dabar yra linkęs manyti, jog pinigų politikos kol kas nereikia keisti.

„Manau, mums reikia padaryti pertrauką ir pažiūrėti, kaip keisis padėtis, – pareiškė jis. – Darbo rinka yra stipri, infliacija laipsniškai didėja. Nėra jokių rodiklių, kurie staigiai blogėtų.“

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
Užsisakykite 15min naujienlaiškius