-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

D.Trumpas žada nesitaikstyti su dirbtiniu naftos kainų kėlimu, kuriuo kaltina OPEC

Vos pasibaigus OPEC šalių ir karteliui nepriklausančių naftos gamintojų stebėsenos komiteto posėdžiui, JAV prezidentas Donaldas Trumpas socialiniame tinkle „Twitter“ pareiškė, jog neketina taikstytis su „dirbtiniu naftos kainų kėlimu“.
Donaldas Trumpas
Donaldas Trumpas / „Reuters“/„Scanpix“ nuotr.

„Panašu, OPEC vėl grįžo prie senų įpročių. Atsižvelgiant į visur rekordinius Naftos kiekius, įskaitant pilnai pakrautus laivus jūroje. Naftos kainos dirbtinai pakeltos ir labai smarkiai! Tai negerai ir nepriimtina!“ – parašė JAV prezidentas.

Penktadienį Saudo Arabijos Džidos mieste susitiko OPEC šalių ir karteliui nepriklausančių valstybių, kurios dalyvauja susitarime dėl gavybos ribojimo, ministrai, kurie aptarė dabartinę padėtį naftos rinkoje ir tolesnius planus.

OPEC šalių naftos ministrai pareiškė nesutinkantys su D. Trumpo pareiškimu.

Pasak JAE naftos ministro Suhailio al-Mazroui, poveikį naftos kainoms daro daug veiksnių, o ne tik paklausa ir pasiūla. „Kol kas matome, kad pasiūla yra didesnė, tačiau yra veiksnių, kurių mes negalime kontroliuoti, kaip antai, geopolitikos“, – pareiškė jis reporteriams.

„Nėra tokio reiškinio kaip dirbtinės naftos kainos. Kainas lemia rinka“, – pareiškė Saudo Arabijos naftos ministras Khaledas al-Falehas.

O kartelio generalinis sekretorius Mohammedas Barkindo (Mohamendas Barkindas) pažymėjo, kad „OPEC pastangos yra naudingos JAV naftos ir dujų pramonei“.

Tuo tarpu naftos kainos po D. Trumpo pareiškimo ėmė smukti.

Birželio mėnesio ateities sandorių „Brent“ rūšies naftos kaina nusileido 0,6 proc. iki 73,33 JAV dolerio už barelį, o gegužės mėnesio ateities sandorių WTI rūšies naftos kaina – taip pat 0,6 proc. iki 67,89 JAV dolerio už barelį. Kol D. Trumpas nebuvo paskelbęs savo įrašo „Twitter“ tinkle, nafta brango 0,3–0,4 procento.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius