Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

D.Grybauskaitė: Lietuvos ūkio nuosmukis gali siekti 15 proc., fiskalinis deficitas – 8 proc.

Eurokomisarė, kandidatė į prezidentus Dalia Grybauskaitė pareiškė, kad Lietuvos bendrojo vidaus produkto nuosmukis šiemet gali siekti iki 15 procentų.
Dalia Grybauskaitė
Dalia Grybauskaitė / Šarūno Mažeikos/BFL nuotr.

„Situacija šalyje nėra lengva. 2009-ieji Lietuvai bus gana sunkūs, esame nuosmukyje – BVP smukimas greičiausiai bus tarp 10 ir 15 proc., nedarbas turėtų viršyti 10 proc.“, – sakė D.Grybauskaitė susitikime su Didžiosios Britanijos, JAV, Prancūzijos, Švedijos, Vokietijos ir Baltijos šalių prekybos rūmų nariais ir ambasadoriais.

Pasirinkimas tik iš dviejų dalykų – pirmas yra devalvacija, kitas – radikalus išlaidų mažinimas, – sakė Dalia Grybauskaitė.Anot jos, Vyriausybė stengsis išlaikyti mažesnį nei 3 proc. fiskalinį deficitą, tačiau tai padaryti bus sudėtinga.

„Lietuvos deficitas 2009-aisiais tikriausiai bus aukštas. Be abejo, Vyriausybė stengiasi jį išlaikyti apie 3 proc., bet jei nebus išlaidų mažinimo biudžete, kurias Vyriausybė pasiūlė, realybėje turime dabar minus 8 proc., nesvarbu, ką jūs matote ar skaitote. Todėl, jei nebus tolesnių biudžeto išlaidų sumažinimo, jis sieks minus 8 proc.“, – kalbėjo D.Grybauskaitė.

Kandidatės į prezidentus teigimu, visoms Baltijos šalims liko dvi galimybės – nacionalinės valiutos devalvacija arba išlaidų mažinimas.

„Pasirinkimas tik iš dviejų dalykų – pirmas yra devalvacija, kitas – radikalus išlaidų mažinimas. Pirmas pasirinkimas yra labai sunkus ir, tikriausiai nepriimtinas. Latvijai šį pasiūlymą pateikė Tarptautinis valiutos fondas – Europos Komisija įsikišo, ir pasiekėme susitarimą, kad visos trys Baltijos šalys rinksis išlaidų mažinimą“, – kalbėjo D.Grybauskaitė.

Tačiau, pasak jos, išlaidų mažinimas reiškia „papildomai keliamą socialinę įtampą“, kas šiemet, jos nuomone, bus viena iš pagrindinių problemų.

„2009-ieji bus sudėtingi dėl socialinės įtampos – tiek iš ekonominės, tiek iš politinės perspektyvos, kadangi Lietuvoje bus rinkimai“, – sakė D.Grybauskaitė.

Ji mano, kad Baltijos šalims prireiks papildomai 6–9 mėnesių, kad jos pajustų pasaulinį ekonomikos kilimą, todėl jos galėtų atsigauti tik 2011-aisiais.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius