Metinė prenumerata vos už 7,99 Eur. 15-tos dienos proga!
Prenumeruoti

Dalis moksleivių gali gauti beveik 100 eurų paramą mokinio reikmenims: sužinokite, kam ji priklauso

Pasiruošti artėjantiems mokslo metams liko kiek daugiau nei savaitė, tad tėvai iš parduotuvių lentynų jau šluoja įvairias mokyklines prekes. Verta žinoti, kad dalis nepasiturinčių šeimų gali pasinaudoti ir parama mokinio reikmenims įsigyti. Tad kam ji priklauso?
Mokyklinės prekės
Mokyklinės prekės / Luko Balandžio / 15min nuotr.

Kaip savo svetainėje nurodo Socialinės apsaugos ir darbo ministerija (SADM), socialinė parama skiriama mokiniams, kurie mokosi bendrojo ugdymo ir ikimokyklinio ugdymo mokyklose, profesinio mokymo įstaigose ar pas kitą švietimo teikėją pagal bendrojo ugdymo programas.

98 eurų dydžio paramą mokinio reikmenims įsigyti gali gauti tie moksleiviai, kurių šeimų vidutinės pajamos vienam žmogui yra mažesnės nei 235,5 euro.

Tiesa, jei mokinys yra patyręs socialinę riziką, mokinio reikmenų rinkiniai kiekvienam mokiniui sudaromi pagal jo individualius poreikius, atsižvelgiant į mokinių skaičių šeimoje ir jų jau turimas priemones.

Kai pajamos vienam šeimos nariui neviršija minėtos sumos, moksleivis turi teisę ir į nemokamą maitinimą. Tiesa, visiems priešmokyklinukams, pirmokams ir antrokams nemokamas maitinimas skiriamas ir dabar.

Luko Balandžio / 15min nuotr./Mokyklinės prekės
Luko Balandžio / 15min nuotr./Mokyklinės prekės

Kai kuriais atvejais parama gali būti skiriama ir esant didesnėms pajamoms – tai yra kai pajamos vienam šeimos nariui per mėnesį neviršija 314 eurų.

Prie išimčių priskiriami ligos, nelaimingų atsitikimo, maitintojo netekimo atvejai. Taip pat tokia parama galima pasinaudoti, kai motina ar tėvas vieni augina vaiką, kai bendrai gyvenantys asmenys augina tris ir daugiau vaikų ar bent vienas iš bendrai gyvenančių asmenų ar vienas gyvenantis asmuo turi negalią.

Svarbu tai, kad vertinant šeimos pajamas neįtrakiami vaiko pinigai, dalis su darbo santykiais susijusių pajamų ir dalis nedarbo socialinio draudimo išmokos (priklausomai nuo vaikų skaičiaus ir šeimos sudėties – nuo 20 iki 40 proc.).

Kur teikti prašymus?

Prašymus dėl paramos mokinio reikmenims įsigyti ir nemokamo 3–12 klasių mokinių maitinimo tėvai gali teikti nuo liepos 1 iki spalio 5 dienos.

Norint gauti šią paramą vienas iš mokinio tėvų, pilnametis mokinys, ar nepilnametis emancipuotas mokinys turi kreiptis į savo savivaldybės administraciją arba prašymą pateikti per Socialinės paramos šeimai informacinę sistemą spis.lt

Žygimanto Gedvilos / BNS nuotr./Rugsėjo 1-oji
Žygimanto Gedvilos / BNS nuotr./Rugsėjo 1-oji

Kartu su prašymu taip pat reikia pateikti pažymas apie šeimos narių pajamas, gautas per 3 praėjusius mėnesius, arba kreipimosi mėnesio pajamas, jei kreipimosi mėnesį, palyginti su trimis praėjusiais mėnesiais, pasikeitė šeimos pajamų šaltinis ar šeiminė sudėtis.

Jeigu šeima gauna piniginę socialinę paramą nepasiturintiems gyventojams, pavyzdžiui, socialinę pašalpą ar būsto šildymo, geriamojo ar karšto vandens išlaidų kompensacijas, tuomet kreipiantis dėl nemokamo maitinimo ir paramos mokinio reikmenims įsigyti užtenka pateikti laisvos formos prašymą, o pažymų apie šeimos gaunamas pajamas pateikti nereikia.

Kreipiantis tik dėl nemokamo maitinimo, prašymą galima pateikti ir mokyklos administracijai.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Lauko baldų ekspertas P.Kelbauskis pataria, kaip lengvai įsirengti lauko terasas ir nepermokėti
Reklama
Sutelktinio finansavimo ir tarpusavio skolinimosi platformos – ką reikia žinoti renkantis, kur investuoti
Reklama
Dantų balinimas: kaip pasiekti greitų ir efektyvių rezultatų?
Reklama
Benediktas Vanagas: stipriai išprakaitavus geriant vien vandenį kenčia kūno produktyvumas – trūksta energijos, sunku susikoncentruoti, darai klaidas
Užsisakykite 15min naujienlaiškius