Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Dalis savivaldybių į SAM rekomendacijas numoja ranka – algų medikams nekelia

Sveikatos apsaugos ministerijos (SAM) vadovybė kreipėsi į šalies savivaldybes, kurių įsteigtos gydymo įstaigos nepakėlė gydytojams atlyginimų. Ministerija ragina iš PSDF rezervo skirtus pinigus medikų algoms didinti naudoti pagal paskirtį – gydytojų ir slaugytojų darbo užmokesčiui didinti – teigiama pranešime žiniasklaidai.
Gydytojas patologas Donatas Petroška
Gydytojas / Asmeninio archyvo nuotr.

Algas po viešų raginimų, SAM žiniomis, gydytojams ir slaugytojams padidino Jonavos, Vilkaviškio, Biržų, Kalvarijos ligoninės, tačiau to daryti nesiruošia Jurbarko, Pasvalio, Anykščių raj., Druskininkų ir kitos ligoninės.

Kai kurios gydymo įstaigos tai motyvuoja tuo, kad turi skolų, kitos netgi suderino tai su steigėjais.

„Paaiškinimų, kodėl jos to nepadarė, yra įvairių. Kai kurios gydymo įstaigos tai motyvuoja tuo, kad turi skolų, kitos netgi suderino tai su steigėjais, t.y. savivaldybėmis. Tačiau šiuo atveju jokie pasiaiškinimai negali būti pagrindas nekelti algų, nes skirti pinigai turi būti naudojami pagal paskirtį“, – tikina viceministrė Gintarė Šakalytė.

SAM, kreipdamasi į savivaldybes bei ligonių kasas, nurodė, kad gydymo įstaigos privalo užtikrinti atlyginimų kėlimą ir tai yra įtvirtinta ne vienu teisės aktu.

„Pavyzdžiui, birželio mėnesį buvo pasirašyta LNSS šakos sutartis, kuri įpareigojo gydymo įstaigų vadovus gautas papildomas lėšas skirti algoms didinti. Taip pat savivaldybės informuotos, kad bus atliekamas nuolatinis monitoringas, kaip gydymo įstaigos didina algas medikams“, – teigiama pranešime žiniasklaidai.

Prieš kelis mėnesius sveikatos apsaugos ministras Aurelijus Veryga pasirašė įsakymą, kuriuo rekomenduojama pakelti atlyginimus gydytojams ir slaugytojams 8 proc.

SAM pavaldumui priklauso 17 Lietuvos gydymo įstaigų, o 258 gydymo įstaigos yra pavaldžios savivaldybėms (2017 m. I ketv. duomenimis).

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Nauja automatika ir robotai leis „VLI Timber“ auginti gamybą daugiau kaip 40 proc.
Reklama
Mitai stabdo pasiryžti? Specialistė paneigė pagrindinius investavimo mitus
Reklama
LPC meno galerijoje eksponuojamos parodos turi išskirtinę misiją
Reklama
Top 5 „Dreame“ dulkių siurbliai 2024
Užsisakykite 15min naujienlaiškius