-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

„Danske bank“ krenta įtarimai dėl ginklų sandorių finansavimo Irane ir Šiaurės Korėjoje

Viename didžiausių Danijos bankų „Danske Bank“ šiuo metu danų institucijos atlieka patikrinimus dėl pinigų plovimo atvejų nuo 2007 m. iki 2015 m. per Taline įkurtą padalinį. Tikrinami pranešimai, ar per banką buvo finansuojami ginklų įsigijimai Irane ir Šiaurės Korėjoje, informuoja defensenews.com.
Pinigai
Pinigai / Irmanto Gelūno / BNS nuotr.

Banko patikrinimą atlieka Danijos Finansų priežiūros institucija, kuri tikrina pranešimus, kad per Estijoje įkurtą „Danske Bank“ padalinį galėjo būti finansuojami ginklų įsigijimo sandoriai tarp Šiaurės Korėjos ir Irano 2009-ais metais.

Turimi duomenys rodo, kad daugiau nei 7 milijardai JAV dolerių, kurių kilmė yra daugiausia iš Rusijos ir Moldovos, galėjo būti išplauti per Estijos „Danske Bank“ per 10 metų. 15min jau rašė, kad galimas pinigų plovimo mastas pasirodė esąs gerokai didesnis, nei vertinta anksčiau.

„Nėra jokių abejonių, kad tai, kas tiriama Estijoje, krenta „Danske Bank“ vadovybės atsakomybei“, – Danijos centrinio banko „Nationalbank“ vadovą Larsą Rohde’ą cituoja defensenews.com.

Pasak jo, JAV institucijos gali būti įtrauktos į tyrimą, jei bus nustatyta, kad pinigai per Estiją buvo plaunami finansuojant ginklų įsigijimus ar kriminalinių organizacijų ar terorizmo veiklą Europoje, Šiaurės Amerikoje ir Artimuosiuose Rytuose.

„Blogiausiu atveju, JAV „Danske Bank“ gali pritaikyti finansines sankcijas“, – sako L.Rohde.

„Danske Bank“ vadovas Thomas Borgenas 2009-2012 m. buvo atsakingas už tarptautines banko operacijas, todėl jam tenka atsakomybė paaiškinti apie banko veiklą Baltijos šalyse.

Danijos tyrėjai nustatė, kad vienu atveju per banką galėjo būti finansuotas ginklų pristatymas tarp Šiaurės Korėjos ir Irano lėktuvu – 35 tonos raketų, granatų ir kitos ginkluotės 2009-ųjų gruodį. Įtariama, kad pinigai per „Danske Bank“ buvo parūpinti Rusijos šalies pareigūnų, dirbančių su kriminalinėmis grupuotėmis, rašo portalas.

Danijos Vyriausybė, baimindamasi, kad pinigų plovimo skandalas „Danske Bank“ kirs šalies tarptautiniam įvaizdžiui, pritaria išsamiam ir skaidriam tyrimui.

„Mes puikiai suprantame, kad pinigų plovimas finansų įstaigoje, tokioje kaip bankas, gali turėti reikšmingų neigiamų efektų Danijos visuomenei. Mes labai atidžiai stebime vykdomus tyrimus ir konkretų „Danske Bank“ atvejį. Kontaktuojame su tarnybomis ir tarptautinėmis organizacijomis keliose šalyse“, – teigė PPS-EIE vyriausiasis prokuroras Mortenas Nielsas Jakobsenas.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius