Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Dar viena alkoholio draudimo banga: Seimas linksta uždrausti degtinę indeliuose ir stiprų alų plastikinėje taroje

Alkoholiniai gėrimai, stipresni nei 6 procentai, neturėtų būti parduodami plastikinėje taroje. Tai – ne tik stiprus alus, bet ir vynas, todėl tai reikia drausti įstatymu, pasiūlė konservatorius Paulius Saudargas bei dar penki Seimo nariai. Ketvirtadienį Seimas po pateikimo pritarė tokiam pasiūlymui, tačiau dar prie jo turės grįžti. Seimas po pateikimo taip pat pritarė Remigijaus Žemaitaičio siūlymui drausti prekiauti stipriu alumi plastikinėje pakuotėje pagal formulę – kuo silpnesni gėrimai, tuo leidžiama didesnė pakuotė. Taip pat pritarta pasiūlymui uždrausti vadinamąjį vaikišką „šampaną“.
Alaus „bambalys“
Alaus „bambalys“ / Ugniaus Antanavičiaus nuotr.
Temos: 2 Seimas Alkoholis

Ketvirtadienį Seimas ėmėsi pluošto įstatymo pataisų, kurie siūlo drausti alkoholio prekybą įvairiose pakuotėse. Taip pat svarstytas ir vadinamojo vaikiško „šampano“ draudimas. Visiems pasiūlymams po pateikimo pritarta.

Indelių, kuriuose pilstoma degtinė, uždraudimo pataisą pristatęs konservatorius P.Saudargas sakė, kad 2017 metais Vilniaus universiteto paviešintame tyrime atskleista – girtaujantys asmenys dažniausiai renkasi pigų stiprų „bambalinį“ alų arba „vaisiuką“ – spirituotą vaisių vyną. Taip pat būtent alkoholikams yra skirti ir stiprieji gėrimai, išpilstyti į jogurto indelio-puodelio tipo pakuotę nuplėšiamu dangteliu. Todėl, jo nuomone, laikas tai drausti.

Degtinę puodeliuose nori uždrausti

Šiuo metu Alkoholio kontrolės įstatymas draudžia prekiauti į plastikinę pakuotę išpilstytais gėrimais, kurių alkoholio koncentracija didesnė nei 7,5 proc. Tuo tarpu apribojimų puodelio tipo tarai nėra.

Tiesa, Seimo narių nuomonės dėl tokio pasiūlymo išsiskyrė. Konservatorius Antanas Matulas klausė, kaip bus supakuotas viskis, jei tai yra pusės litro butelis ir jis yra plastikinėje taroje, kaip dažnai būna. Tačiau P.Saudargas teigė, kad viskiui toks draudimas negaliotų.

Kai kurie Seimo nariai teigė, kad Vakaruose nėra tokių draudimų, todėl Lietuva išsiskirtų draudimų lygiu.

„Kaimuose stipraus alaus suvartojimas praktiškai nemažėja“, – perspėjo įstatymo pataisos autoriai.

Tačiau Alkoholio kontrolės įstatymo pataisai po pateikimo pritarta beveik vienbalsiai.

Seimas po pateikimo taip pat pritarė draudimui prekiauti vadinamuoju vaikišku „šampanu“, kai gėrimų buteliai mažamečiams imituoja alkoholinių gėrimų tarą. Šį pasiūlymą pateikė grupė Seimo narių, o pristatė Asta Kubilienė.

Svajūno Stroino / 15min nuotr./Gėrimas vaikams
Svajūno Stroino / 15min nuotr./Gėrimas vaikams

Bambaliams – paskutinės dienos?

Po balsavimo Seimo nariai ėmėsi tvarkiečio R.Žemaitaičio siūlomos pataisos, kuri uždraustų pardavinėti stipresnį alų bambaliuose.

Seimo narys įregistravo įstatymo pataisą, kuri draustų parduoti alkoholį, kuris yra stipresnis nei 7,5 proc., išpilstyti į didesnes nei 0,2 litro talpas.

„Esminis dalykas yra išeliminuoti plastikinę tarą – vadinamuosius „bambalius“. Šiuo metu 7,5 laipsnio stiprumo alkoholis pilstomas į tarą, kuri kainuoja labai mažai. Jeigu būtų pilstoma į kitą tarą, pavyzdžiui, stiklinę, ir jos dydis būtų ribojamas, tai žmonės, kurie priklausomi nuo alkoholio, ypač nuo stipraus, per kainą, per kiekį būtų galima atriboti juos“, – pristatydamas pataisas teigė jų iniciatorius Sveikatos reikalų komiteto narys R.Žemaitaitis.

Eriko Ovčarenko / 15min nuotr./Alus
Eriko Ovčarenko / 15min nuotr./Alus

Taigi tokiu atveju plastikiniai stipraus alaus „bambaliai“ iš esmės būtų uždrausti, išskyrus atvejus, kai šie gėrimai išpilstyti į stiklinę, keraminę, medinę ar metalinę tarą. Tiesa, siūlomose pataisose – įvairūs draudimo variantai. Kuo lengvesnis alus – tuo leidžiama didesnė talpa.

Seimo nariai, pavyzdžiui, A.Matulas teigė, kad tai yra perteklinis pasiūlymas – leisti pilstyti skirtingo stiprumo gėrimus į labai skirtingą tarą. Be to, jis prognozavo, kad pataisos skatins alkoholio brangimą, o išgerti mėgstantys asmenys nuo alaus pereis prie stipresnių gėrimų vartojimo.

R.Žemaitaičio siūlymai: kas 0,5 laipsnio

„Tvarkietis“ pasiūlė keletą variantų, kurie draustų gėrimų prekybą plastikinėje taroje, priklausomai nuo stiprumo.

1. tūrinė etilo alkoholio koncentracija yra didesnė kaip 7,5 procento, išpilstytus į didesnę negu 0, 2 litro tarą, išskyrus atvejus, kai šie gėrimai išpilstyti į stiklinę, keraminę, medinę ar metalinę tarą;

2. tūrinė etilo alkoholio koncentracija yra nuo 7 iki 7,5 procento, išpilstytus į didesnę negu 0,25 litro tarą, išskyrus atvejus, kai šie gėrimai išpilstyti į stiklinę, keraminę, medinę ar metalinę tarą;

3. tūrinė etilo alkoholio koncentracija yra nuo 6,5 iki 7 procento, išpilstytus į didesnę negu 0,3 litro tarą, išskyrus atvejus, kai šie gėrimai išpilstyti į stiklinę;

4. tūrinė etilo alkoholio koncentracija yra nuo 6 iki 6,5 procento, išpilstytus į didesnę negu 0,35 litro tarą, išskyrus atvejus, kai šie gėrimai išpilstyti į stiklinę;

5. tūrinė etilo alkoholio koncentracija yra ne didesnė kaip 6 procento, išpilstytus į didesnę negu 0,5 litro tarą, išskyrus atvejus, kai šie gėrimai išpilstyti į stiklinę tarą.

Taigi jei Seimas galutinai palaimins šiuos pasiūlymus, vidutinio stiprumo alus galės būti pilstomas į pusės litro talpos butelius.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius