-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Dar vienas skandalas dėl e.sveikatos: sistemos nebaigę kurti specialistai už biudžeto pinigus įdarbinti Registrų centre

Registrų centras įdarbino e.sveikatą kūrusius privačios bendrovės specialistus, kurie už biudžeto pinigus vėliau tą sistemą toliau taisė ir diegė. Nors jie turėjo baigti sistemos kūrimą už savo lėšas. Registrų centro atstovai tvirtina, kad įdarbinti specialistai pluša prie kitų sistemų, o ne prie tų, kurias kūrė. Be to, audito metu paaiškėjo, kad Registrų centro direktoriaus pavaduotojas Arvydas Bagdonavičius yra susijęs su įmone, iš kurios Registrų centras pirko programinės įrangos aptarnavimo paslaugas.
Rokas Masiulis, Aurelijus Veryga
Rokas Masiulis, Aurelijus Veryga / Luko Balandžio / 15min nuotr.

„Tai mažų mažiausia neatsakinga“, – spaudos konferencijos metu pareiškė sveikatos apsaugos ministras Aurelijus Veryga.

Pasak susisiekimo ministro Roko Masiulio, pradeda matytis IT sektoriaus bėdos, kai yra abejotini pirkimų darbuotojų ryšiai su tiekėjais, konkursuose dalyvauja kartais vienas tiekėjas, atsakomybės už valstybės lėšas nėra, o e.sveikatos sistema priimama nebaigta, ji stringa gydymo įstaigose.

Registrų centre buvo atliktas auditas, kurio metu ir paaiškėjo skandalingi faktai. Skelbiama, kad po audito bus siekiama nustatyti žalą, nustatyti kaltuosius ir juos nubausti.

L.Vireliūnaitės nuotr. /e.sveikatos tinklalapis
L.Vireliūnaitės nuotr. /e.sveikatos tinklalapis

„Tikslas – didinti realią konkurenciją šiuose konkursuose. Kad nebūtų, jog su laimėjusiu tiekėju keičiamos pirkimo sąlygos, tęsiamas bendradarbiavimas ir toliau“, – pasakojo R.Masiulis.

Elektroninės sveikatos sistemos kūrimo vidaus audito atlikimui IT aspektu buvo pasitelkti nepriklausomi ekspertai.

Registrų centro užsakymu e.sveikatos informacinę sistemą už 1,541 mln. eurų kūrė ir diegė Lietuvos ir Estijos bendrovė „Nortal“. Auditoriai išsiaiškino, kad po projekto užbaigimo Registrų centras priėmė į darbą 14 UAB „Nortal“ darbuotojų, kurie dalyvavo e.sveikatos kūrime ir diegime. 11 iš jų mokėtas darbo užmokestis iš valstybės biudžeto lėšų (2016-2017 metais jis sudarė 235,7 tūkst. eurų).

„Tai kelia įtarimų dėl galimo susitarimo su UAB „Nortal“ dėl papildomo apmokėjimo už atliekamus darbus (tobulinimo, klaidų taisymo ir pan.) sistemos garantinės priežiūros metu“, – teigiama audito išvadose.

Susisiekimo ministras R.Masiulis įsitikinęs, kad tai ydinga praktika, kai valstybė darbus iš IT sistemų kūrėjų priima nebaigtus, o po to tuos pačius specialistus įdarbina už biudžeto pinigus ją baigti.

Kitaip tariant, sistemos diegėjams iš biudžeto buvo mokami atlyginimai už jų pačių sukurtos sistemos garantinę priežiūrą, teigia audito išvadas pristatę ministrai. Tačiau iš esmės jie turėjo anksčiau baigti sistemą, bet to nespėjo padaryti. Kodėl buvo priimami nebaigti darbai? Į tai turėtų dar atsakyti teisėsauga.

Registrų centro atstovai sako, darbuotojai buvo įdarbinti jau po projekto, šie yra geri specialistai, žinantys šios sferos subtilybes.

„Jie buvo įdarbinami vėliau“, – paneigė ministrų žodžius Registrų centro atstovė Kristina Petrošienė. Pasak jos, programuotojai yra reikalingi institucijai dirbti prie kitų projektų. „Kiek man yra žinoma, prie e.sveikatos sistemos projektų jie nedirbo“, – tvirtino K.Petrošienė.

Programuotojų, sistemų kūrėjų labai trūkta rinkoje, todėl Registrų centras esą ir rinkosi tuos, kurie jau yra susipažinę su tokiomis sistemos.

Ir tai ne vienintelis dalykas, dėl kurio priekaištų Registrų centrui turi auditoriai. Paaiškėjo, kad daugiau nei už 100 tūkstančių eurų programinės įrangos aptarnavimo paslaugų pirkta iš UAB „Affecto Lietuva“. 2018 m. „Registrų centro“ direktoriaus pavaduotojas A.Bagdonavičius yra deklaravęs ryšį su fiziniu asmeniu, įdarbintu šioje įmonėje.

Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Arvydas Bagdonavičius
Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Arvydas Bagdonavičius

A.Bagdonavičius savo deklaracijoje nurodo, kad yra susijęs su „Affecto Lietuva“ vadybininku Vaidotu Bagdonavičiumi, otai yra jo brolis. Tiesa, pastarasis jau skelbia, kad balandį paliko „Affecto Lietuva“ bendrovę.

BNS teigimu, e.sveikatos projektą Registrų centre koordinavęs A.Bagdonavičius yra deklaravęs ryšį su savo broliu Vaidotu Bagdonavičiumi, kuris iki šių metų balandžio dirbo rinkodaros vadybininku bendrovėje „Affecto Lietuva“.

A. Bagdonavičius pernai pavasarį turėjo tapti naujuoju Registrų centro vadovu, tačiau Seimo Antikorupcijos komisijai konstatavus, kad atsakomybė dėl e.sveikatos projekto trūkumų tenka ir jam, vadovo konkursas buvo nutrauktas ir paskelbtas naujas.

„Išleista daug pinigų – 40 mln. eurų, o sistema neveikia, kaip turėtų“, – pastebėjo R.Masiulis.

Viešųjų pirkimų tarnyba (VPT) nustatė, kad Registrų centras pažeidė Viešųjų pirkimų įstatymą, nes be VPT sutikimo pratęsė sutartyse įsipareigojimų įvykdymo terminus ir pakeitė sutarties su UAB „Nortal“ nuostatas (atsisakydama dalies paslaugų), pakeitimų neįformino bei jų nepaskelbdama pirkimų sistemoje, sudarė sutartis su UAB „Algoritmų sistemos“ pakeitė pirkimo dokumentuose nustatytas sąlygas (sutarties įgyvendinimo terminą).

Seimo Antikorupcijos komisija pernai lapkričio pabaigoje nutarė, kad visi trys 2000-aisiais sumanytos e. sveikatos sistemos projekto etapai buvo įgyvendinti netinkamai – sistema iki šiol nepasiekė tikslų ir neteikia kokybiškų paslaugų.

„Tai atveria ydą – realios konkurencijos nebuvimą“, – sakė R.Masiulis.

Auditoriai siūlo spręsti klausimą dėl atsakingų asmenų atsakomybės ir žalos atlyginimo.

Sveikatos apsaugos ministras A.Veryga pastebėjo, kad e.sveikatos sistema yra gyvybiškai svarbi. „Darbai buvo priimami jų nebaigus. Tai yra nekompetencija ir neūkiškumas“, – mano A.Veryga.

Sistema, kuri jau sukurta, nebus griaunama, užtikrino ministras. Trečioji e.sveikatos sistema, kad ir nėra patogi, toliau bus naudojama.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius