Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Darbdaviai minimalios algos didinimą nori sieti su ekonominiais rodikliais

Darbdavių konfederacija, siekdama išvengti nepagrįstų ir neprognozuojamų minimalaus mėnesio atlyginimo (MMA) augimo, jo didinimą siūlo sieti su vidutinio darbo užmokesčio, darbo našumo ir vartojimo kainų indeksų pokyčiais.
Eurai
Eurai / Juliaus Kalinsko / 15min nuotr.

MMA būtų keičiamas kas dvejus metus, apie būsimą minimalaus darbo užmokesčio dydį būtų pranešama metų viduryje, o jis įsigaliotų ir būtų skaičiuojamas nuo kitų metų sausio 1 dienos, teigiama Lietuvos verslo darbdavių konfederacijos pranešime.

„Tai leistų prognozuoti ir pasirengti minimalaus darbo užmokesčio didinimui suinteresuotoms valstybės institucijoms, darbdaviams ir visiems kitiems socialiniams partneriams“, – pranešime tvirtino konfederacijos vadovas Danas Arlauskas.

Verslo darbdavių konfederacija siūlo, kad MMA būtų keičiamas dydžiu, lygiu vidutinio darbo užmokesčio, darbo našumo ir vartojimo kainų indekso pokyčių per dvejus metus vidurkiui, padaugintam iš koeficiento 0,75. Anot konfederacijos, šis koeficientas reikalingas kaip rezervas tam atvejui, jei trijų minėtų indeksų pokyčių vidurkis vis tik būtų neigiamas dydis.

„Tokiu atveju minimalus darbo užmokestis nebūtų mažinamas, panaudojant sukauptą rezervą. Minimalus darbo užmokestis vėl būtų didinamas, kuomet minėtų indeksų pokyčių vidurkis taptų teigiamas“, – pranešime sakė D.Arlauskas.

Darbdavių konfederacija siūlo šį principą taikyti artimiausiam minimalaus darbo užmokesčio didinimui, atitinkamai pakoreguojant įstatymų ir kitų teisės aktų nuostatas.

Darbdavių konfederacija siūlo šį principą taikyti artimiausiam minimalaus darbo užmokesčio didinimui, atitinkamai pakoreguojant įstatymų ir kitų teisės aktų nuostatas.

Anot konfederacijos, šiuo metu Lietuvoje MMA santykis su vidutiniu atlyginimu sudaro apie 42 proc. ir yra vienas didesnių pasaulyje, todėl reikėtų vengti nepagrįsto ir neprognozuojamo šio santykio didėjimo. Europos Sąjungoje šis santykis svyruoja nuo 35 proc. Čekijoje iki 50 proc. Prancūzijoje ir Graikijoje, kitose pasaulio šalyse – nuo 20 iki 50 procentų.

Vyriausybės, darbdavių ir profesinių sąjungų atstovus jungianti Trišalė taryba antradienį svarstys minimalios algos (MMA) didinimą. Socialinės apsaugos ir darbo ministerija siūlo nuo liepos 1 dienos MMA padidinti 25 eurais iki 325 eurų. Trišalės tarybos pirmininkė, profesinių sąjungų atstovė Gražina Gruzdienė BNS sakė, kad konkretus projektas oficialiai dar nepateiktas.

Premjeras Algirdas Butkevičius interviu LRT radijui antradienį taip pat teigė, kad MMA nuo šių metų liepos ketinama didinti iki 325 eurų. Premjeras taip pat pareiškė, kad nuo 2016-ųjų pradžios MMA galėtų didėti iki 350 eurų, o šalies finansinė padėtis tam yra palanki.

Paskutinį kartą minimali alga didėjo nuo 2014 metų spalio 1 dienos – 10,1 euro iki 300 eurų.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Nauja automatika ir robotai leis „VLI Timber“ auginti gamybą daugiau kaip 40 proc.
Reklama
Mitai stabdo pasiryžti? Specialistė paneigė pagrindinius investavimo mitus
Reklama
LPC meno galerijoje eksponuojamos parodos turi išskirtinę misiją
Reklama
Top 5 „Dreame“ dulkių siurbliai 2024
Užsisakykite 15min naujienlaiškius