Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Darbo skelbimuose algų dydžių nenurodo net valstybės įmonės, Seimas dairosi botago

Prievolę darbo skelbimuose nurodyti atlyginimo dydį ignoruoja ne tik privatus verslas, bet ir valstybinės įmonės. Kol Seimo komitetas trečiadienį bandys auklėti darbdavius, Valstybinė darbo inspekcija grasina iki 880 eurų baudomis.
Nuovargis darbe
Darbe / „Shuterstock“ nuotr.

Darbo skelbime darbdavys privalo nurodyti informaciją apie siūlomą užmokestį, teigiama Darbo kodekse.

Ši prievolė įsigaliojo liepos 27 dieną, tačiau darbo skelbimų portaluose apstu pavyzdžių, kur algos dydis ar intervalas nėra nurodytas. Valstybinės įmonės čia taip pat nežiba.

Pavyzdžiui, viename darbo skelbimų portale valstybės valdoma įmonė „Lietuvos geležinkeliai“ ieško paslaugų kokybės grupės vyriausiojo specialisto. Skelbime parašyta, kad darbo užmokestis sutartinis.

Ekrano nuotr./Darbo skelbimas puslapyje cvonline.lt
Ekrano nuotr./Darbo skelbimas puslapyje cvonline.lt

„Talpindami naujus darbo skelbimus, nurodome darbo užmokestį, tačiau dar nespėjome peržiūrėti visų darbo skelbimų, kurie buvo paskelbti anksčiau įsigaliojusios tvarkos“, – aiškino „Lietuvos geležinkelių“ korporatyvinės komunikacijos vadovas Tomas Digaitis.

Tačiau 15min pabrėžė, kad skelbimas buvo publikuotas tą pačią dieną, kai žurnalistė nusiuntė užklausą.

„Tai pasikartojantys skelbimai, juos skelbiame nuolat, tad greitu metu peržiūrėsime“, – patikino T.Digaitis.

Tokių pavyzdžių yra ir daugiau. Kitame darbo skelbimų portale „Ignitis grupės“ (buvusi „Lietuvos energija“) valdomos elektros ir dujų skirstymo bendrovės „Energijos skirstymo operatorius“ (ESO) ieško analitiko. Tačiau skelbime nėra jokios informacijos apie atlyginimą.

Darbo skelbimas puslapyje cvbankas.lt
Darbo skelbimas puslapyje cvbankas.lt

„Ignitis grupės“ ryšių su visuomene vadovas Artūras Ketlerius aiškino, kad atlyginimų dydžių rėžiai darbo skelbimuose atsiras greitu metu.

„Šiuo metu jau atnaujinome savo sistemas, pakeitėme darbo skelbimų atvaizdavimą ir sudarėme technines galimybes skelbimuose viešinti siūlomus atlyginimų rėžius. Planuojame, kad naujoji sistema pradės veikti artimiausiu metu, bet ne vėliau nei iki rugsėjo pabaigos“, – dėstė jis.

VDI: gresia bauda iki 880 eurų

Minėto „Ignitis grupės“ darbo skelbimo nuorodą 15min nusiuntė Valstybinei darbo inspekcijai (VDI).

„Šiuo atveju išties siūlomas darbo užmokestis nenurodytas. Įmonei bus išsiųstas elektroninis laiškas apie naują Darbo kodekso reikalavimą“, – teigė VDI patarėja komunikacijai Jurgita Kažukauskaitė-Sarnickienė.

Šią savaitę VDI pradėjo prižiūrėti, ar darbdaviai laikosi Darbo kodekso nuostatos ir skelbimuose nurodo atlyginimo dydį. To nepadariusiems, VDI siunčia elektroninius laiškus.

„Jei po tokio laiško situacija nesikeis, VDI pradės patikrinimą ir taikys poveikio priemones. Tačiau jau pastebėta, kad ši informacinė prevencija priemonė veikia ir darbdaviai, kurie sulaukė tokių laiškų, savo darbo skelbimus pataisė“, – 15min aiškino J.Kažukauskaitė-Sarnickienė.

Ignoruojantiems Darbo kodekso pataisą gresia piniginės baudos.

„Už šios Darbo kodekso nuostatos pažeidimą pagal Administracinių nusižengimų kodeksą juridinių asmenų vadovams ar kitiems atsakingiems asmenims bauda nuo 80 eurų iki 880 eurų“, – dėstė VDI atstovė.

Fotolia nuotr./ Darbdavė
Fotolia nuotr./ Darbdavė

Be to, ne visuose skelbimuose galimas konkretaus darbo užmokesčio ar intervalo nurodymas.

J.Kažukauskaitė-Sarnickienė atkreipia dėmesį, kad biudžetinėse įstaigose darbo užmokestis nustatomas koeficientais, todėl skelbime gali būti nurodytas arba tai pareigybei taikomas koeficientas ar jo intervalas, ar pagal koeficientą paskaičiuotas darbo užmokestis ar jo intervalas.

Žemiau esančiame skelbime nurodytas pareiginės algos koeficientas.

Ekrano nuotr./Darbo skelbimas cv.lt puslapyje
Ekrano nuotr./Darbo skelbimas cv.lt puslapyje

Skelbimų portalų atstovai: naujovė įsigaliojo per greitai

„Darbdaviams šis pokytis buvo per staigus, atlyginimai skelbimuose buvo įrašomi pamažu“, – pastebi skelbimų portalo cvonline.lt marketingo vadovė Rita Karavaitienė.

Darbdaviams šis pokytis buvo per staigus, atlyginimai skelbimuose buvo įrašomi pamažu, – teigė R.Karavaitienė

Pasak jos, mažai kas tikėjosi, jog įstatymas įsigalios taip greitai.

„Dar prieš įsigaliojant teisės aktui, bendraudami su darbdaviais dažnai susidurdavome su jų lūkesčiais, kad teisės aktas dėl darbo užmokesčio nurodymo darbo skelbimuose įsigalios nuo Naujųjų metų ir jie turės laiko pasirengti pokyčiams“, – teigė portalo marketingo vadovė.

CV ONLINE LT marketingo vadovė Rita Karavaitienė
CV ONLINE LT marketingo vadovė Rita Karavaitienė

Reikalavimą skelbimuose nurodyti darbo užmokestį Seimas įteisino liepos 11 dieną, jis įsigaliojo liepos 26 dieną.

Dėl esą per staigiai įsigaliojusios Darbo kodekso pataisos antrino ir skelbimų portalo cvbankas.lt vadovas Tomas Toleikis.

„Pirma daugelio darbdavių reakcija buvo netikėtumas. (...) Įpareigojimą nurodyti atlyginimą skelbimuose, darbdaviai priėmė palankiai, nusiskundimų girdėti neteko“, – 15min teigė jis.

Asmeninio arch. nuotr./Tomas Toleikis
Asmeninio arch. nuotr./Tomas Toleikis

Darbo užmokestį nurodo didžioji dalis

T.Toleikio teigimu, cvbankas.lt portale patalpintuose skelbimuose atlyginimo dydis nurodytas beveik dviejuose trečdaliuose skelbimų.

Statistika pasidalijo ir cvonline.lt atstovė.

„Šiuo metu darbdaviai dažniausiai (80% visų skelbimų) nurodo atlyginimo intervalą. (...) Tam, kad darbo užmokestis darbo skelbimuose būtų nurodomas 100 procentų, reikia laiko, tačiau Latvijos pavyzdys rodo, kad įmonės neprabėgus nei pusei metų tvarkingai ir solidariai darbo skelbimuose nurodo darbo užmokestį“, – tvirtino R.Karavaitienė.

Portalo cvbankas.lt duomenimis, dažniausiai atlyginimo dydis nurodomas transporto vairavimo kategorijoje (84 proc.), pramonės, gamybos bei statybos srityse (82 proc.).

Tuo tarpu rečiausiai – žurnalistikos/viešųjų ryšių srityje (25 proc.).

123rf.com/Statybininkai
123rf.com/Statybininkai

Auklės ir Seimo komitetas

Trečiadienį Socialinių reikalų ir darbo komitetas žada aptarti situaciją su prekybos asociacija ir kitomis institucijomis apie tai, kodėl skelbimuose nėra atlyginimų dydžių. Anot įstatymo iniciatoriaus, Seimo nario Tomo Tomilino, įstatymų leidėjas davė protingą terminą rinkai prisitaikyti prie naujo reikalavimo.

„Šiandien nei vasaros atostogos, nei sistemų programavimo kaštai nebegali būti pasiteisinimu neskelbti informacijos apie darbo užmokesčio dydžius darbo skelbimuose. Džiugu, kad absoliuti dauguma verslų ir valstybės įstaigų jau laikosi įstatymo reikalavimų – maži atlyginimai yra pagrindinė masinės emigracijos iš Lietuvos priežastis“, – teigia Seimo narys.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius