Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Darbuotojų paklausa – vis dar žymiai mažesnė nei iki karantino

Nepaisant stipriai sušvelninto karantino, darbuotojų paklausa šalyje vis dar išlieka gerokai žemesniame lygyje nei buvo iki karantino, teigia Vyriausybės atstovai.
Bedarbystė
Bedarbystė / Juliaus Kalinsko / 15min nuotr.

Vyriausybės vicekancleris Lukas Savickas pirmadienį pranešė, kad gegužę darbo portaluose patalpintų darbo skelbimų skaičius buvo 30 proc. didesnis nei balandį, bet vis dar gerokai žemesnis nei tuo pat laikotarpiu 2019-aisiais.

„Palyginti su balandžiu matomas atsigavimas, tačiau naujų darbuotojų paklausa vis dar žymiai mažesnė nei iki karantino“, – spaudos konferencijoje pirmadienį sakė L.Savickas.

Pasak jo, Vyriausybės strateginės analizės centro (STRATA) apžvalga rodo, kad sektoriai atsigauna netolygiai.

„Turime pirmąją STRATA parengtą mėnesinę apžvalgą, kuri leidžia stambesniu masteliu įvertinti esminius ekonominius pokyčius, lyginant su karantino paskelbimo pradžia“, – sakė L.Savickas.

„Pagrindinė išvada – švelninant karantino sąlygas, sektoriai atsigauna, bet atsigavimas matomas netolygiai visuose sektoriuose“, – pridūrė jis.

Vicekancleris pažymėjo, kad bedarbių skaičius gegužę augo daug lėčiau, nei balandį – ketvirtąjį metų mėnesį bedarbių skaičius išaugo 24 tūkst., o gegužę augimas buvo 80 proc. lėtesnis.

„Labiausiai lėtėjo registruotų bedarbių, anksčiau dirbusių apgyvendinimo ir maitinimo paslaugų sektoriuose ir kituose aptarnavimo veiklų sektoriuose“, – sakė L.Savickas.

Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Lukas Savickas
Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Lukas Savickas

Nepaisant švelnėjančio karantino, kuris pasibaigs jau trečiadienį, registruotas nedarbas vis dar tebesilaiko tame pačiame lygyje kaip griežčiausio karantino mėnesiais. Pasak L.Savicko, nebeaugantis nedarbas yra ženklas, rodantis stabilizaciją darbo rinkoje.

„Turime suprasti, kad turėjome kelias bangas, visada kalbėjome apie tai, kad turėjome išgyventi pirmąjį efektą ekonomikai ir darbo rinkai ir tuomet stabilizuoti situaciją“, – sakė jis.

Pasak vicekanclerio, dabar laikas pradėti kalbėti apie tai, kaip nedarbą sumažinti – šiam tikslui buvo numatytos papildomos ekonomikos skatinimo priemonės ir vadinamasis ekonomikos DNR planas. L.Savicko teigimu, šios priemonės numatytos padėti šalies ekonomikai prisitaikyti prie globalių pokyčių.

Užimtumo tarnybos pirmadienio duomenimis, registruotas nedarbas siekia 11,8 proc., šalyje registruota beveik 203,6 tūkst. bedarbių – tai yra nežymiai daugiau nei praėjusį pirmadienį.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius