Iki -60% prenumeratai. Išskirtinis gegužės pasiūlymas.
Išbandyti

Daugiausiai ledų Lietuva importuoja iš Ukrainos

Ukraina išlieka pagrindine Lietuvos importuojamų valgomųjų ledų tiekėja. Daugiausiai įvežama pieniškos kilmės plombyro, grietininių bei vaisinių ledų. Valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos (VMVT) atliekamos importo analizės duomenimis, per pirmąjį šių metų pusmetį iš Ukrainos į Lietuvą įvežta 273 tonos ledų – pusė tiek, kiek iš viso buvo įvežta 2021 metais, kai importo partnere dar buvo ir Baltarusija, rašoma VMVT pranešime spaudai.
Tirpstantys ledai
Tirpstantys ledai / 123RF.com nuotr.

„Svarbu pažymėti, kad visi Lietuvoje parduodami valgomieji ledai atitinka griežtus visoje Europos Sąjungoje galiojančius maisto saugos reikalavimus. Kiekvienais metais tikriname ne tik importuojamą, bet ir Lietuvos ledų gamintojų produkciją, viešojo maitinimo įstaigose ruošiamų ledų kokybę ir džiaugiamės, kad pastaraisiais metais nenustatyta jokių esminių pažeidimų – įmonės užtikrina gaminamų bei parduodamų valgomųjų ledų saugą ir kokybę.

Tačiau turint omenyje, kad ledai yra reiklus aplinkos sąlygoms produktas, akivaizdu, jog būtina užtikrinti ne tik saugų gamybos procesą, bet ir tinkamas sąlygas visoje tiekimo grandinėje. Ledų gamintojai puikiai žino, kad gabenami bei sandėliuojami ledai privalo išlaikyti numatytą aplinkos temperatūros režimą, kad šis saldumynas neištirptų prieš patekdamas vartotojams“, – sako VMVT Veterinarijos sanitarijos skyriaus vyriausioji specialistė – valstybinė maisto produktų inspektorė Antonina Greičiuvienė.

Pašnekovė atkreipia dėmesį, kad valgomųjų ledų gabenimui specialiai pritaikytomis transporto priemonėmis, sandėliavimui bei mažmeninės prekybos parduotuvių šaldikliams privaloma – ne aukštesnė kaip – 18 laipsnių Celsijaus temperatūra.

„Į Lietuvą daugiausiai importuojami jau fasuoti ledai iš Ukrainos, kuriais prekiaujama prekybos centruose. Jei gabenant ledus ar juos saugant buvo pažeistas temperatūros režimas, tai matosi akivaizdžiai – dažniausiai jie būna praradę savo formą, netinkamos kokybės ir tampa nesaugūs vartoti.

Todėl įsigijimo metu vartotojams pravartu atkreipti dėmesį ir į pakuotės sandarumą. Be to ledus gali gaminti restoranai ir kavinės. Tokie ledai neskirti laikyti juos užšaldant, jie ruošiami minkšti, skirti greitam vartojimui, o pagal konsistenciją ir išvaizdą jie primena kremą“, – priduria A.Greičiuvienė,

Valgomieji ledai ir jų gamyba tikrinama įvertinant riziką ir atsižvelgiant į patvirtintus kasmetinės kontrolės planus. Prieš vasaros sezoną VMVT atliko patikrinimus visose septyniose specializuotose Lietuvos valgomųjų ledų gamybos įmonėse.

Kad vartotojas gautų tik teisingai paženklintus ir saugius produktus, tikrinimo metu buvo vertinamas gamybos procesas, žaliavos, iš kurių gaminami ledai, informacija, pateikiama ženklinimo etiketėse bei atliekami laboratoriniai tyrimai.

Populiarumą Europoje bei Lietuvoje užkariavo vaisiniai ledai. Pagal Europos tradiciją šie ledai skirstomi į sorbetą ir šerbetą. Sorbetas yra ledai be riebalų, o šerbeto sudėtyje yra paprastai iki 1 proc. riebalų. Juos mėgsta tie, kuriems nelabai patinka pienas ar grietinėlė.

„Lietuvos rinkoje yra pakankamai didelis valgomųjų ledų asortimentas. Gamintojo tikslas tenkinti visų vartotojų poreikius. Tam tikslui pasiekti, Lietuvoje valgomieji ledai, suklasifikuoti į apibrėžtas grupes, pagal kurias vartotojas gali atpažinti valgomąjį ledą iš pavadinimo. Kaip minėjau aukščiau tai plombyras, pieniški ir grietininiai ledai.

Be to, ypač svarbu atkreipti dėmesį į ne tik į ledų sudėtį, bet ir jų priedus – pagardus, kuriuose gali būti naudojami alergenai, tokie kaip šokoladas ar riešutai. Tokią informaciją privalu nurodyti ant ledų pakuotės, o kavinėse ar restoranuose informacija apie riebalus ir alergenus turėtų būti skelbiama meniu, ar suteikiama pasiteiravus maitinimo įstaigos personalo“, – sako VMVT valstybinė maisto produktų inspektorė.

Lietuvoje valgomiesiems ledams, kaip ir kitų pieno produktų grupėms yra patvirtinti techniniai reglamentai ir kokybės reikalavimai. Šie reikalavimai numato valgomųjų ledų klasifikaciją, priklausomai nuo naudojamų žaliavų.

Šiai dienai vartotojas turi galimybę atskirti riebiuosius valgomuosius ledus pagal dabar galiojančią klasifikaciją iš teikiamo valgomųjų ledų pavadinimo. Jei į ledus dedami tik pieno riebalai ir baltymai jie vadinami: plombyru, grietininiais arba pieniškais. Tai I grupė ledų.

Šių ledų sudėtyje pieno riebalai negali būti pakeisti augaliniais riebalais. 1-os grupės ledai turi daugiausiai sausųjų medžiagų, atitinkamai jų maistinė vertė turi būti aukščiausia. 2-3 valgomųjų grupės ledams pieno riebalai ir pieno baltymai gali būti iš dalies pakeisti augaliniais, 4 grupės leduose pieno riebalų ir baltymų nėra. 5 ir 6-tai grupėms priklauso šerbetai, vaisiniai ledai, kuriuose jokių riebalų ir baltymų neturi būti išskyrus tuos kurie yra natūralus ingredientų komponentas.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Benediktas Vanagas: stipriai išprakaitavus geriant vien vandenį kenčia kūno produktyvumas – trūksta energijos, sunku susikoncentruoti, darai klaidas
Reklama
Nauja automatika ir robotai leis „VLI Timber“ auginti gamybą daugiau kaip 40 proc.
Reklama
Mitai stabdo pasiryžti? Specialistė paneigė pagrindinius investavimo mitus
Reklama
LPC meno galerijoje eksponuojamos parodos turi išskirtinę misiją
Užsisakykite 15min naujienlaiškius