-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Davose tarp pasaulio galingųjų iš Lietuvos pakviestos tik Dalia Grybauskaitė ir Žydrūnė Vitaitė

Pasaulio ekonomikos forume (PEF) Davose Lietuvai šiais metais atstovauja išskirtinai moterys – į renginį pakviestos prezidentė Dalia Grybauskaitė ir verslininkė, mentorystės programos moterims iniciatorė Žydrūnė Vitaitė. Savaitgalį čia nuvyko ir kultūros ministrė Liana Ruokytė-Jonsson. Ž.Vitaitė sako, kad jai įdomiausia bus moterų lygybės tema, tačiau neatsisakys progos paklausyti ir JAV prezidento Donaldo Trumpo kalbos.
Žydrūnė Vitaitė
Žydrūnė Vitaitė

Į oficialų Davoso susitikimo atidarymą pirmadienio vakarą Ž.Vitaitė vyks ne tiesiai iš lėktuvo. Šveicarijos kurorte ji jau nuo penktadienio, moteris buvo atrinkta tarp 50 įtakingiausių PEF tinklo „Global Shapers“ lyderių, kurioms nusišypsojo laimė savaitę dalyvauti Davoso susitikime kaip oficialiai pakviestiems svečiams.

„Man tai nuostabi proga pabendrauti su galingiausiais verslo pasaulio lyderiais, klausytis jų pranešimų“, – 15min pasakojo Ž.Vitaitė.

Viešbučių kainos šokiravo

Žydrūnė Vitaitė Davose
Žydrūnė Vitaitė Davose

Bendrovės „Eldes“ pardavimų vadovė Ž.Vitaitė dar yra programos „Women Go Tech“, kuri skirta padėti studentėms skintis kelią į technologijų verslą, įkūrėja. „Esu įkūrusi mentorystės programą moterims, nes manau, kad Lietuvoje pernelyg mažai moterų renkasi technologijų sritį. Tai toks likęs stereotipinis mąstymas. Todėl lyčių lygybės klausimas Davose taip pat bus aptarinėjamas“, – teigė Ž.Vitaitė.

Beje, Davose neliks be dėmesio ir visame pasaulyje išplitusi #MeToo iniciatyva.

„Scanpix“/AP nuotr./Pasaulio ekonomikos forumas
„Scanpix“/AP nuotr./Pasaulio ekonomikos forumas

Lietuvė jau spėjo įsitikinti, kokio lygio apsauga yra Davose – net jei ir patekai į šį pasaulio galingųjų susitikimą, pateksi ne bet kur, o tik į kai kuriuos renginius.

Į Davosą oficialaus kvietimo sulaukė tik dvi lietuvės – D.Grybauskaitė ir Ž.Vitaitė. „Atvyksta daug verslo vadovų, kurie į susitikimus nepatenka, tačiau aplink susitikimo vietą nuomojasi erdves susitikimams su verslo partneriais, koncernų vadovais – tai yra vienintelė proga juos pakalbinti“, – pasakojo ji. Davoso susitikimo dalyvę jau šokiravo viešbučių kainos – naktis susitikimo metu kainuoja nuo 5 tūkstančių iki keliasdešimt tūkstančių eurų, ir laisvų vietų beveik neliko.

Žydrūnė Vitaitė jau Davoso susitikime
Žydrūnė Vitaitė jau Davoso susitikime

Eis klausytis D.Trumpo kalbos

Nors policijos Davose apstu, tačiau protestuojančių antiglobalistų kol kas nematė – greičiausiai šie pasirodys penktadienį, kai Davose kalbą sakys JAV prezidentas Donaldas Trumpas.

Ž.Vitaitė sako yra girdėjusi, kad D.Trumpo pakvietimas į šį susitikimą Davose vertinamas kontroversiškai, kalbama, kad kai kurie dalyviai žada demonstratyviai išeiti iš salės jam kalbant. „Tačiau čia jis pakviestas kaip valstybės vadovas, o ne kaip asmenybė. Aš tikrai eisiu paklausyti jo kalbos“, – žadėjo lietuvė. Ji jau klausė PEF įkūrėjo Klauso Schwabo pranešimo. K.Schwabas praėjusį spalį buvo atvykęs į Lietuvą, ir vizito metu į Davosą pakvietė prezidentę.

„Iš tiesų man labai malonu, kad Lietuvai atstovausime dviese – prezidentė ir aš. Tai man didelė garbė“, – teigė Ž.Vitaitė, kuriai bus proga išgirsti ar pamatyti 60 pasaulio valstybių vadovus.

Ji jau spėjo susipažinti su kitais atrinktais jaunimo lyderiais Davose ir spėjo įamžinti pirmąsias akimirkas.

Žydrūnė Vitaitė Davose
Žydrūnė Vitaitė Davose

Nori griauti stereotipus

Lietuvei yra labai įdomi lyčių lygybės problema. Žydrūnė dar neseniai buvo kone vienintelė moteris Lietuvoje, kuri vadovavo stambiai telekomunikacijų bendrovei. Ji ne kartą yra prisipažinusi, kad teko griauti daug stereotipų siekiant karjeros aukštumų srityje, kur dominuoja vyrai.

Todėl idėjų, kaip skatinti moteris žengti tokiu keliu, ji tikisi pasisemti ir Davbose. „Esu atrinkta į 13 dalyvių sąrašą susitikti akis į akį su „Procter & Gamble“ viceprezidente.

„Lietuvoje tik 17 procentų studenčių pasirinkusios technologinius mokslus. Manau, kad tai yra per mažas skaičius. Mes norime, kad į šią sritį ateitų didžiausi talentai, bet jei renkamės iš mažesnės populiacijos dalies, tai nėra gerai. Reikia stengtis, kad kuo daugiau moterų taptų vadovėmis“, – sako ji.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius