Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2018 07 10 /16:53

Paaiškėjo, kad Švedijos bankai yra nustatę limitus, kiek skolinti Baltijos šalims

SEB ir „Swedbank“ paskolų portfelis Baltijos šalyse negali viršyti tam tikro limito viso bankų paskolų portfelio, o šiuo metu jos neviršija 10 proc., paskelbė tarptautinė kreditų reitingų agentūra DBRS, atlikusi sektoriaus apžvalgą. DBRS mano, kad „Nordea“ ir DNB ilgainiui iš regiono apskritai pasitrauks, o čia liks tik SEB ir „Swedbank“, kurių kapitalas pelnu sugrįžta per penkerius metus.
Lietuvos bankas
Lietuvos bankas / Juliaus Kalinsko / 15min nuotr.

„Swedbank“ ir SEB bankų skolinimas Baltijos šalyse siekė ne daugiau kaip 10 proc. viso jų paskolų portfelio 2017-ųjų pabaigoje, DBRS supranta, kad bankai turi nustatę vidinius limitus, siekiant apriboti savo verslo dalį regione, lyginant su visu portfeliu. Dar daugiau, „Swedbank“ ir SEB reikšmingai sumažino savo verslo dalį Baltijos regione tiek absoliučiais, tiek ir santykiniais dydžiais per 2009–2017 m. periodą“, – teigiama apžvalgoje.

Pasirodžius publikacijai DBRS patikslino, kad 10 proc. nebūtinai yra tas limitas, kurį sau yra iškėlę bankai.

Pavyzdžiui, po I ketv. „Swedbank“ paskolos Baltijos regione sudarė 10,4 proc. visų banko išduotų paskolų, nurodoma banko finansinėje ataskaitoje. Jei iš tiesų tokie limitai egzistuoja, tai gali kirsti Lietuvos ekonomikos plėtrai, nes ji vystosi sparčiau nei Skandinavijos šalys.

15min jau rašė ir tai, kad paskolų kainos ėmė augti – bankai taiko rekordinio dydžio maržas.

SEB ir „Swedbank“ Baltijos šalys yra pelningiausi segmentai. „Swedbank“ per metus uždirba 19,2 proc. nuo čia investuoto kapitalo, o SEB bankas – 21,9 proc., kai vidutiniškai grupėje pelningumas siekia atitinkamai 15,1 ir 11,5 procentų, vertina DBRS. Dėl to abu bankai Baltijos regione greičiausiai verslą išlaikys, kadangi tai yra svarbiausia verslo dalis.

Tačiau iš kitos pusės, Norvegijos „DNB Bank“ ir Suomijos „Nordea Bank“ galiausiai iš regiono visiškai pasitrauks, vertina DBRS. Šie bankai pernai spalį sujungė veiklą regione įkurdami „Luminor Group“, ir buhalteriškai abi grupės šią veiklą finansinėje atskaitomybėje įtraukė tarp investicijų. Iš regiono taip pat pasitraukė ir „Danske Bank“

„Pagrindinė bankų atsitraukimo priežastis buvo masto trūkumas ir mažesnė nei pakankama kapitalo grąža“, – vertina DBRS.

DBRS vertina, kad tik „Swedbank“ ir SEB rinkoje liks ilguoju laikotarpiu, kadangi jie turi gerai išplėtotus tinklus ir geras pelno normas.

DBRS vertina, kad Latvijos ir Estijos bankų nesėkmės gresia naujais reguliaciniais iššūkiais čia likusiems Skandinavijos bankams.

Kyla rizikų dėl griežtesnio reguliavimo

Šiaurės šalių bankams kyla tam tikrų reguliavimo ir atitikimo rizikų dėl buvimo Baltijos šalyse, apžvalgoje nurodo DBRS, taip pat tai susiję ir su rizika reputacijai. Šiaurės šalių bankų grupės regione turi dominuojančią rinkos dalį.

Mat Latvijoje buvo likviduotas ABLV bankas po to, kai JAV Iždo departamentas atskleidė vykdomą pinigų plovimą, taip pat Europos centrinis bankas atšaukė ir Estijos banko „Versobank“ licenciją dėl pažeidimų ir neatitikimų reikalavimams. Šie atvejai yra lyg indikatoriai apie papildomas rizikas regione, nurodo DBRS.

DBRS pažymi, kad ir Danijos bankas „Danske Bank“ šiuo metu pajuto itin griežtą reguliatorių kontrolę po to, kai paskelbti įtarimai apie pinigų plovimą Estijos padalinyje.

Lietuvos bankas šiemet „Swedbank“ pateikė įspėjimą dėl vidinės kontrolės sistemos, skirtos pinigų plovimo prevencijai, trūkumų.

„Visos Šiaurės šalių motininės kompanijos smarkiai investavo į atitikimą pastaraisiais metais. Be to, Baltijos šalyse veikiantys padaliniai yra tiesiogiai prižiūrimi ir ECB bei bendrojo priežiūros mechanizmo“, – teigiama apžvalgoje. DBRS vertina, kad investicijos į atitikimą kartu su griežtesne priežiūra ir monitoringu turėtų sumažinti reputacijai kenkiančių incidentų skaičių ateityje.

Kreditų reitingų agentūrai nerimo nekelia skolinimo rinka – nors kredito rizika regione yra kiek didesnė, tačiau ji pastaraisiais metais tik mažėjo, paskolos turtu padengtos maždaug 50–65 proc., o tokia situacija tenkinanti.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Nauja automatika ir robotai leis „VLI Timber“ auginti gamybą daugiau kaip 40 proc.
Reklama
Mitai stabdo pasiryžti? Specialistė paneigė pagrindinius investavimo mitus
Reklama
LPC meno galerijoje eksponuojamos parodos turi išskirtinę misiją
Reklama
Top 5 „Dreame“ dulkių siurbliai 2024
Užsisakykite 15min naujienlaiškius