Iki -60% prenumeratai. Išskirtinis gegužės pasiūlymas.
Išbandyti

Deividas Matulionis: ES parama IAE uždarymui per maža

Vyriausybės kancleris Deividas Matulionis trečiadienį Vyriausybėje dar kartą pabrėžė, kad Europos Sąjungos parama Ignalinos atominės elektrinės (IAE) uždarymui – per maža. Skirti visą uždarymui reikalingą sumą Europos Sąjunga (ES) esą įsipareigojusi.
Vyriausybės kancleris Deividas Matulionis
Vyriausybės kancleris Deividas Matulionis / Redo Vilimo/BFL nuotr.

„Finansavimas tikrai neadekvačiai mažas. Mūsų pagrindinis uždavinys yra akcentuoti, kad tai yra abipusis įsipareigojimas. Mes savo įsipareigojimus įvykdėm, Europos Komisija, Europos Sąjunga uždarymo finansavimą  turėtų lygiai taip pat įgyvendinti“, – po pasitarimo dėl derybų pozicijos dėl Europos Sąjungos finansinės paramos, skirtos IAE uždarymo darbams finansuoti, sakė D.Matulionis.

Lietuva nori, kad 2014-2020 metais IAE uždarymui ES skirtų 770 mln. Lt. Pasak D.Matulionio, tais metais bus vykdoma daugiausia IAE uždarymo darbų, todėl itin svarbu užtikrinti tinkamą jų finansavimą.

„Šiandien negaliu garantuoti, kokia konkreti suma bus skirta. (...) Mes akcentuojame ir akcentuosime, kad tai yra gyvybiškai svarbus klausimas ir bene vienas iš svarbiausių mūsų reikalavimų naujoje finansinėje perspektyvoje“, – sakė Vyriausybės kancleris.

Konkretau pasiūlymo mes dar neturime, bet jis tikrai mažesnis negu mes norime.

D.Matulionio teigimu,  Lietuvos, Slovakijos ir Bulgarijos atominių elektrinių uždarymui skirti iš viso kol kas numatoma 500 mln. eurų.

„Konkretaus pasiūlymo mes dar neturime (EK siūlymas dėl paramos IAE skyrimo bus išleistas mėnesio pabaigoje – 15min.lt), bet jis tikrai mažesnis negu mes norime“, – sakė D.Matulionis.

Iš viso IAE eksploatacijos nutraukimui 1999-2013 m. skirtos lėšos sudaro 1 588,5 mln. eurų. Lietuvos Respublikos nacionalinio eksploatacijos nutraukimo lėšos – 188,6 mln. eurų.

Europos Komisija anksčiau įspėjo Lietuvą, kad šalis gali netekti Europos Sąjungos paramos dėl brangstančio Ignalinos atominės elektrinės uždarymo ir vėluojančių investicijų.

Derybos dėl paramos IAE prasidės kitą savaitę. Derybininku su Europos Komisija paskirtas diplomatas, ambasadorius ypatingiems pavedimams Neilas Tankevičius. N.Tankevičius prisijungė prie Ministro Pirmininko patarėjų komandos. Jo prašymu nuo lapkričio 3 dienos nutraukta diplomato tarnybos sutartis.

„Argumentai yra, bet juos reikės formuluoti ir teisingai pateikti Briuselyje ir kitose Europos Sąjungos sostinėse. (...) Esant dabartinei ekonominei situacijai, sunku gauti tinkamą finansavimą visoms sritims“, – sakė N.Tankevičius.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Lidl“ parduotuvėse – išskirtinės „UEFA EURO 2024“ kortelės: kviečia surinkti visą kolekciją
Reklama
Lauko baldų ekspertas P.Kelbauskis pataria, kaip lengvai įsirengti lauko terasas ir nepermokėti
Reklama
Sutelktinio finansavimo ir tarpusavio skolinimosi platformos – ką reikia žinoti renkantis, kur investuoti
Reklama
Dantų balinimas: kaip pasiekti greitų ir efektyvių rezultatų?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius