Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Dėl COVID-19 saviizoliacijoje esančių vaikų tėvams – nedarbingumo išmokos

Seimas antradienį ėmėsi svarstyti pataisas, kurios leistų dėl COVID-19 grėsmės saviizoliacijoje esančių vaikų tėvams gauti nedarbingumo išmokas. Jas vaiko priežiūrai būtų galima gauti tada, kai mokykloje įvedamas infekcijų plitimą ribojantis režimas.
Koronavirusas
Vaiko pinigai / „Scanpix“/„SIPA“ nuotr.

Įstatymus valdžiai prisireikė keisti pamačius, kad prasidėjus mokslo metams atskiros klasės būna privalomai izoliuojamos dėl jose besimokančių vaikų galimo kontakto su koronavirusu sergančiu asmeniu.

Izoliuojant tik tam tikrą dalį mokinių šiuo metu infekcijų plitimą ribojantis režimas nėra skelbiamas, tad teisinio pagrindo mokėti ligos išmokas izoliuotus vaikus prižiūrintiems tėvams šiuo metu nėra.

Luko Balandžio / 15min nuotr./Vilniaus Gabijos progimnazija
Luko Balandžio / 15min nuotr./Vilniaus Gabijos progimnazija

Seimo pradėtose svarstyti įstatymo pataisose numatyta, kad tėvai galės pasiimti nedarbingumą tuo atveju, jeigu prižiūri saviizoliacijoje esantį darželinuką arba pradinuką arba neįgalųjį iki 21 metų.

Jeigu pataisos bus priimtos, nedarbingumo išmoką bus galima pasiimti ir atgaline tvarka. Nedarbingumo išmoka siektų 85 proc. nuo atlyginimo „į rankas“.

Nedarbingumą galėtų pasiimti ir tėvai, kurių vaikai yra privalomoje saviizoliacijoje dėl to, jog grįžo iš COVID-19 paveiktų šalių. Tačiau siekiant išvengti piktnaudžiavimo, siūloma nustatyti, kad ligos išmoka nemokama, kai vaikas išvyko į šalį, kuri jo išvykimo dieną buvo tarp paveiktų valstybių.

Išmoka grįžusių iš užsienio vaikų tėvams būtų mokama atžalos izoliacijos laikotarpiu, bet ne ilgiau kaip 14 dienų. Dėl prastos epidemiologinės situacijos mokykloje saviizoliacijoje esančių vaikų tėvams išmokos bus mokamos iki specialaus režimo pabaigos.

Vida Press nuotr./Mama ir vaikai
Vida Press nuotr./Mama ir vaikai

Ligos išmokos būtų mokamos vaiko tėvams ar įtėviams, seneliams, budintiems globotojams ar globėjams.

Išmokos – ir izoliacijoje esantiems suaugusiems

Seimas taip pat ėmėsi svarstyti pakeitimus, susijusius su suaugusiųjų galimybe pasiimti nedarbingumą tuo atveju, jeigu jam tenka saviizoliuotis ir jis neturi galimybių dirbti nuotoliniu būdu.

Tokios galimybės egzistavo nuo kovo iki birželio trukusio karantino laikotarpiu, tačiau jam pasibaigus jų neliko. Dabar siūloma įvesti nuostatą, kad nedarbingumą tokiomis aplinkybėmis galima gauti esant ekstremaliai situacijai.

Išmokos saviizoliacijoje esantiems suaugusiems siektų 80 proc. atlyginimo „į rankas“.

Siekiant išvengti piktnaudžiavimų ligos išmokomis, įstatyme taip pat numatoma išimtis, kad ligos išmoka nemokama, kai asmuo išvyko į šalį, kuri jo išvykimo dieną buvo tarp COVID-19 paveiktų valstybių ir iš kurios grįžus taikoma saviizoliacija, nebent į užsienį išvykta dirbti.

Vyriausybės pasiūlytą projektą antradienį per pateikimą palaikė visi 66 Seimo nariai. Toliau jis bus svarstomas Seimo Socialinių reikalų ir darbo komitete, bet parlamentarams nusprendus projektui taikyti skubos tvarką, į plenarinių posėdžių salę jis sugrįš ketvirtadienį, o bus priimamas po savaitės –antradienį.

Josvydo Elinsko / 15min nuotr./Grynieji eurai
Josvydo Elinsko / 15min nuotr./Grynieji eurai

Iš viso nuo pavasarį Lietuvoje paskelbto karantino ir ekstremaliosios situacijos pradžios dėl epideminės situacijos buvo išduota daugiau nei 342 tūkst. nedarbingumo pažymėjimų.

Iš jų nedarbingumai vaiko priežiūrai sudarė beveik 289 tūkstančius.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius