-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Prekybos centrai sutinka nedirbti per Velykas ir Kalėdas, sekmadieniais prekyba vyks

Prekybos centrams linkstama drausti dirbti tik per Velykas ir Kalėdas, o sekmadienių klausimą palikti ateičiai. Prie tokio kompromiso pirmadienį priėjo prekybininkai, profsąjungų atstovai ir Socialinės apsaugos ir darbo ministerija. Taigi jau per Kalėdas visos parduotuvės gali būti uždarytos. Tiesa, anksčiau Vyriausybės atstovai buvo išsakę poziciją, kad prekybos tinklai nedirbtų ir sekmadieniais.
Socialinės apsaugos ir darbo ministerijoje vyko pasitarimas dėl prekybos centru darbo laikų
Socialinės apsaugos ir darbo ministras L.Kukuraitis ir prekybininkų atstovas L.Vilimas pasitarime dėl prekybos centru darbo laiko / Josvydo Elinsko / 15min nuotr.

Nors šis klausimas yra svarbus tiek prekybos centrų darbuotojams, kurių yra apie 30 tūkstančių, tiek pirkėjams, tačiau pasitarimas ministerijoje nebuvo atviras – žurnalistai buvo išprašyti lauk, todėl diskusijų detalių negalėjo girdėti.

Poilsis – per Velykas ir Kalėdas

Po pusantros valandos trukusio pasitarimo socialinės apsaugos ir darbo ministras Linas Kukuraitis sakė, kad tai buvo startinė diskusija. Pasak jo, prekybos tinklai sutinka, kad nebūtų dirbama švenčių dienomis, konkrečiai – per Velykas ir Kalėdas. Taigi krypstama kompromiso link.

Eriko Ovčarenko / 15min nuotr./Kalėdinė prekyba
Eriko Ovčarenko / 15min nuotr./Kalėdinė prekyba

Kol kas kalba eina apie dvi šventines dienas, per kurias būtų uždrausta dirbti prekybininkams. Taigi antrąją Velykų ir antrąją Kalėdų dieną jau būtų leistina prekyba, jei tikėsime tuo, ką sako šalys.

„Dėl sekmadienio – atviras klausimas, ministerija palaiko socialinio dialogo kelią. Pradedame nuo minimumo, o po to – didinti iki nedarbo sekmadieniais. Svarbu sutarti dėl nedarbo Kalėdų ir Velykų dienomis, ir po to tęsti dialogą“, – sakė ministras.

Tiesa, dar bus atsiklausta Konkurencijos tarybos, ar naujos kolektyvinės sutartys neprieštaraus konkurencinei teisei.

Neleistų dirbti visoms parduotuvėms?

Pasak ministro, kol kas kalbama dėl maisto produktų parduotuvių darbo laiko apribojimo, vėliau galbūt ir kitų parduotuvių. Apribojimai galiotų didžiųjų prekybos tinklų parduotuvėms, tačiau konkretaus sąrašo dar nėra. Ministerija siūlo prekybininkams susitarti kolektyviškai dėl darbo valandų apribojimo.

L.Kukuraitis abejoja, ar dėl to padaugėtų atleidimų. „Kai eitų kalba apie sekmadienius, reikėtų labiau pamatuojamų argumentų“, – teigė ministras.

Profesinės sąjungos dar šį pasiūlymą svarstys, po mėnesio vėl bus tariamasi kartu.

Profesinių sąjungų atstovai norėtų, kad parduotuvės pradžioje nedirbtų per šventes ir paskutinį mėnesio sekmadienį. Tačiau prekybininkų atstovai tam priešinasi.

Lietuvos prekybos įmonių asociacijos vykdomasis direktorius Laurynas Vilimas sako, kad jeigu kompromisui būtų galutinai pritarta, po metų jį reikėtų išanalizuoti. „Tai pavojinga verslui, nes Europoje einama liberalizavimo keliu, kai kalbama apie darbo laiką. Po metų reiktų analizuoti sprendimo įtaką“, – sakė jis.

Tiesa, pasak jo, toks susitarimas turėtų galioti visai mažmeninei rinkai. Ar veiktų degalinių parduotuvės? Jis atsakymo į tokį klausimą neturi.

„Nėra jokio pagrindo apriboti tik penkių įmonių darbuotojų gerovę. Turėtų eiti kalba apie visą sektorių“, – mano asociacijos vadovas, siūlantis dar diskutuoti šiuo klausimu. Jis turėjo omenyje didžiuosius tinklus, tačiau tai paveiktų ir jų nuomininkus, taigi ir mažas parduotuves, pavyzdžiui, „Akropoliuose“. O tai jau dešimt tūkstančių darbuotojų, sako L.Vilimas.

Prekybininkai, jo teigimu, iš esmės sutinka, kad per Kalėdas ir Velykas prekybos centrai galėtų nedirbti. Tiesa, kai kurie prekybos tinklai jau ir dabar riboja darbo laiką per Kalėdas ir Velykas.

Geriau tai negu nieko

Profesines sąjungas nuliūdino pirmadienio kompromisas. Tačiau sako, kad tai geriau nei nieko.

„Mūsų tai nedžiugino, nes norėtume poilsio dienų per visas šventes ir bent vieną mėnesio sekmadienį“, – teigė Lietuvos paslaugų sferos darbuotojų profesinės sąjungos vadovas Aleksandras Posochovas. Jis atmeta kritiką, kad dėl ribojimų mažėtų darbuotojų algos. „Darbuotojai išsiskirstytų, nes prekybos tinklai plečiasi“, – sakė jis.

Josvydo Elinsko / 15min nuotr./Socialinės apsaugos ir darbo ministerijoje vyko pasitarimas dėl prekybos centru darbo laikų
Josvydo Elinsko / 15min nuotr./Socialinės apsaugos ir darbo ministerijoje vyko pasitarimas dėl prekybos centru darbo laikų

Tiesa, jis sako, kad prieš dar pusmetį tokie pasiūlymai skambėjo utopiškai, o dabar jau įgauna pavidalą, kad ir kompromiso.

Profsąjungos atstovas teigė, kad eina kalba apie visą mažmeninę prekybą, o ne tik penkis prekybos tinklus. Tačiau ministras pirmadienį kalbėjo tik apie didžiuosius prekybos tinklus.

Profesinės sąjungos dėl laisvų dienų dar turėtų pasirašyti kolektyvines sutartis su prekybininkų atstovais. Šiuo metu prekybos centrų darbuotojai už darbą švenčių dienomis ir sekmadieniais gauna didesnį atlygį.

„Tvarkiečiai“ yra parengę Darbo kodekso pataisą, siūlančią nuo 2019-ųjų uždaryti parduotuves per šventes ir paskutinį mėnesio sekmadienį. Darbo kodekse įrašyta 13 šventinių dienų: Kūčios, Kalėdos, Naujieji metai, Velykos, valstybingumo datos, Rasos, Žolinė, Motinos ir Tėvo dienos bei kitos.

Kaimyninėje Lenkijoje nuo šių metų kovo iki metų pabaigos parduotuvėms leista dirbti tik du sekmadienius per mėnesį, 2019 metais – vieną, o nuo 2020 metų darbas sekmadieniais bus uždraustas.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius