Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Dėl politinių naujienų iš Italijos euro kursas patraukė aukštyn

Investuotojams vertinant naujienas iš Italijos, euro kursas pirmadienį šoktelėjo 0,6 proc. JAV dolerio atžvilgiu ir kyla daugumos kitų pagrindinių valiutų atžvilgių, rašo britų verslo dienraštis „The Financial Times“.
Vaiko pinigai
Vaiko pinigai / Irmanto Gelūno / BNS nuotr.
Temos: 3 Euras Valiuta Italija

Italijos prezidentas Sergio Mattarella vetavo įnirtingo euroskeptiko Paolo Savonos paskyrimą ekonomikos ministru, tuo papiktindamas prieš isteblišmentą nusistačiusį Penkių žvaigždučių judėjimą (M5S) ir kraštutinių dešiniųjų „Šiaurės lygą“. Dėl prezidento veiksmų pasitraukė šių populistinių partijų paskirtas premjeras.

„Atsisakiau savo mandato formuoti permainų vyriausybę“, – paskelbė 53 metų teisininkas ir politikos naujokas Giuseppe Conte.

Italijai greičiausiai dabar teks rengti naujus rinkimus.

Euro kursas, penktadienio vakare siekęs 1,1651 JAV dolerio, pirmadienį šoktelėjo iki 1,1719 JAV dolerio.

JAV dolerio kursas jenos atžvilgiu paūgėjo 0,2 proc. – nuo 109,42 iki 109,62 jenos. O euras Japonijos valiutos atžvilgiu pabrango 0,7 proc. iki 128,42 jenos.

JAV dolerio indeksas ICE, kuriuo vertinami JAV dolerio kurso svyravimai šešių pagrindinių JAV prekybos partnerių valiutų atžvilgiu, sumenko 0,3 procento.

Prekyba valiutos rinkoje pirmadienį bus ne itin aktyvi, nes dėl valstybinių švenčių yra uždarytos JAV ir Didžiosios Britanijos biržos.

„Pirmalaikiai rinkimai paprastai nėra proga švęsti. Tačiau šiuo atveju tai yra geriau negu ekonomikos ministras euroskeptikas“, – pareiškė „Westpac Banking“ vyresnysis valiutos strategas Seanas Callow.

Jis pažymėjo, kad Europos Centrinis Bankas (ECB) ir toliau kiekvieną mėnesį perka Italijos vyriausybės obligacijas, todėl politinio sąmyšio neigiamas poveikis rinkoms kol kas bus ribotas.

Italijos prezidentas pareiškė, jog sutinka su visais siūlomais ministrais, išskyrus P. Savoną, kuris yra pavadinęs eurą „vokiečių narvu“ ir sakęs, kad Italijai reikia plano, kaip atsisakyti bendrosios valiutos, „jei bus būtina“.

Tuo tarpu M5S ir „Šiaurės lygos“ lyderiai Luigi Di Maio ir Matteo Salvini pasmerkė prezidento veto ir tai, ką pavadino Vokietijos, reitingų agentūrų ir finansinių lobistų kišimųsi.

S. Mattarella pirmadienį deryboms pakvietė ekonomistą Carlo Cottarelli, anksčiau dirbusį Tarptautiniame valiutos fonde (TVF). Šalyje svarstoma galimybė formuoti laikiną technokratų vyriausybę, nes labai tikėtina, kad rudenį Italijos laukia nauji rinkimai.

64-ių C. Cottarelli TVF dirbo 2008–2013 metais ir tapo žinomas kaip „Ponas Žirklės“, nes smarkiai prisidėjo prie Italijos valstybės išlaidų mažinimo.

Jam bus sunku gauti parlamento pritarimą, nes abejuose rūmuose daugumą turi M5S ir „Šiaurės lyga“.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius