Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Didžiausias pasaulyje Japonijos pensijų fondas patyrė rekordinius nuostolius

Japonijos valstybinis pensijų fondas (GPIF), kuris yra didžiausias pasaulyje, patyrė didžiausius savo istorijoje ketvirčio nuostolius, kuriuos lėmė nuosmukis pasaulio akcijų rinkose. GPIF pranešė, kad jo nuostoliai spalio–gruodžio mėnesiais, t. y. trečiąjį fondo finansinių metų ketvirtį, sudarė 14,8 trln. jenų (135,8 mlrd. JAV dolerių), o jo vidutinė investicijų grąža sudarė minus 9,1 procento. Ketvirčiu anksčiau fondo investicijų grąža siekė 3,4 procento.
Finansai
Finansai / AFP/„Scanpix“ nuotr.

Fondo investicijų į Japonijos akcijas grąža praėjusį ketvirtį sudarė minus 17,6 proc., o investicijų užsienyje grąža – minus 15,7 procento.

Pasaulio akcijų rinkos 2018 metų pabaigoje smarkiai krito ir tai, be kita ko, lėmė JAV politikų ginčai, dėl kurių galiausiai buvo sustabdytas dalies federalinių institucijų veikimas, taip pat Vašingtono prekybos karas su Pekinu.

Bendra pasaulio akcijų rinkų kapitalizacija 2018 metų ketvirtąjį ketvirtį sumažėjo daugiau kaip 10 trln. JAV dolerių.

Japonijos akcijų indeksas „Topix“ per paskutinius tris 2018 metų mėnesius krito 18 proc. – labiausiai nuo 2008 metų, o Jungtinių Valstijų S&P 500 smuko 14 proc. – labiausiai nuo 2011 metų.

Jenos kursas JAV dolerio atžvilgiu spalio–gruodžio mėnesiais pakilo 3,7 procento.

Tačiau fondo investicijų į Japonijos obligacijas grąža sudarė 1 proc., o investicijos į užsienio skolos vertybinius popierius buvo nuostolingos – jų grąža sudarė minus 2,7 procento.

„Dėl nuogąstavimų dėl neaiškių pasaulio ekonomikos ir verslo augimo perspektyvų pasaulio investuotojai spalio–gruodžio mėnesiais ėmė labiau vengti rizikos ir šalies bei užsienio akcijų kursai smarkiai krito“, – pareiškė fondo prezidentas Norihiro Takahashi.

Tačiau jis pridūrė, kad fondas yra ilgalaikis investuotojas ir metinė jo investicijų grąža sudaro vidutiniškai 2,73 procento.

2018 metų pabaigoje GPIF valdė 150,7 trln. jenų vertės turtą. Daugiau kaip pusę savo turto fondas yra investavęs į akcijas.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius