Laisvas žodis nereiškia palaidas.  Prenumeratai iki - 60%
Išbandyti

Didžiosios Britanijos finansų ministras: „brexit“ reikštų recesiją

Iki referendumo dėl tolesnės Didžiosios Britanijos narystės Europos Sąjungoje (ES) likus lygiai mėnesiui, finansų ministras George‘as Osborne‘as pirmadienį įspėjo, kad pasitraukimas iš ES – vadinamasis „Brexit“ – šalyje išprovokuos recesiją.
Už atsiskyrimą nuo Europos Sąjungos agituojantis lankstinukas
Už atsiskyrimą nuo Europos Sąjungos agituojantis lankstinukas / „Scanpix“/AP nuotr.

Iždo paskelbtoje analizėje įrodinėjama, kad išstojimas iš bloko „tučtuojau gerokai sukrės Didžiosios Britanijos ekonomiką“ ir sutrikdys jos plėtrą.

„Likus lygiai mėnesiui iki referendumo, Didžiosios Britanijos piliečiai privalo sau užduoti tokį klausimą: ar mes galime sąmoningai balsuoti už recesiją?“ – pareiškė G. Osborne‘as kartu su analize paskelbtame pranešime.

Analizėje pateikiami du scenarijai, kurie galėtų išsipildyti, jeigu rinkėjai nuspręstų pasitraukti iš ES: „sukrėtimo scenarijus“, pagal kurį bendrasis vidaus produktas (BVP) po dvejų metų būtų 3,6 proc. mažesnis negu būtų buvęs tuo atveju, jeigu šalis liktų ES, ir „didelio sukrėtimo scenarijus“, pagal kurį BVP būtų net 6 proc. mažesnis.

G. Osborne‘as ir premjeras Davidas Cameronas, kurie abu ragina balsuoti už tolesnę narystę ES, yra pateikę nemažai niūrių prognozių dėl „Brexit“ padarinių.

Pavyzdžiui, iždo kancleris yra sakęs, jog kris būsto kainos ir pakils maisto produktų kainos. Apie neigiamas „Brexit“ pasekmes Didžiosios Britanijos ekonomikai taip pat yra įspėję šalies centrinio banko vadovas Markas Carney‘s ir Tarptautinis Valiutos Fondas (TVF).

Tuo tarpu už išstojimą iš ES pasisakanti kampanija „Vote Leave“ kitą pusę kaltina naudojant gąsdinimo taktiką.

Įvairios visuomenės nuomonės apklausos leidžia spėti, kad britai greičiausiai nuspręs likti ES.

Už „Brexit“ pasisakantis įtakingas D. Camerono konservatorių partijos narys Iainas Duncanas Smithas, kalbėdamas apie iždo atliktą analizę, pareiškė, jog tai „nėra sąžiningas įvertinimas“.

„Praeityje iždo prognozės nuolat neišsipildydavo. Šis iždo dokumentas nėra sąžiningas įvertinimas. Tai yra itin šališka ateities vizija ir ja tikėti nereikėtų“, – pareiškė jis.

Tuo tarpu įvairios visuomenės nuomonės apklausos leidžia spėti, kad britai greičiausiai nuspręs likti ES.

Apibendrintais paskutinių šešių tyrimų projekto „What UK Thinks“ apklausų duomenimis, pasisakančiųjų už tolesnę narystę ES yra 8 procentiniais punktais daugiau negu norinčiųjų išstoti iš bloko – atitinkamai 54 ir 46 procentai.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Dantų balinimas: kaip pasiekti greitų ir efektyvių rezultatų?
Reklama
Benediktas Vanagas: stipriai išprakaitavus geriant vien vandenį kenčia kūno produktyvumas – trūksta energijos, sunku susikoncentruoti, darai klaidas
Reklama
Nauja automatika ir robotai leis „VLI Timber“ auginti gamybą daugiau kaip 40 proc.
Reklama
Mitai stabdo pasiryžti? Specialistė paneigė pagrindinius investavimo mitus
Užsisakykite 15min naujienlaiškius