-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Diplomatai: Prancūzija trukdo ES pradėti derybas su JAV dėl prekybos

Prancūzija Europos Sąjungai (ES) trukdo pradėti derybas dėl prekybos su Jungtinėmis Valstijomis ir tai piktina šalies ES partnerius, kurie baiminasi, jog gali atsinaujinti prekybos karas su Jungtinių Valstijų prezidentu Donaldu Trumpu, pareiškė ES diplomatai.
Donaldas Trumpas ir Emmanuelis Macronas iškilmingos vakarienės metu
Donaldas Trumpas ir Emmanuelis Macronas iškilmingos vakarienės metu / „Reuters“/„Scanpix“ nuotr.

„Prancūzai blokuoja derybas, tačiau jų niekas nepalaiko“, – po penktadienį įvykusio valstybių narių atstovų susitikimo, kuris baigėsi be susitarimo, naujienų agentūrai AFP pranešė informuotas šaltinis.

Paryžius trukdo priimti sprendimą dėl įgaliojimų pradėti transatlantines derybas, nes, likus visai nedaug laiko iki gegužės 22–26 dienomis įvyksiančių Europos Parlamento rinkimų, nori išvengti vidaus protestų.

Tuo tarpu Berlynas ragina kuo skubiau siekti prekybos susitarimo su Jungtinėmis Valstijomis, nes nori nuraminti D.Trumpą ir išvengti Jungtinių Valstijų muitų automobilių importui, kurie ypač pakenktų klestinčiam Vokietijos eksportui ir kurių perspektyvą Vokietijos kanclerė Angela Merkel yra pavadinusi „bauginančia“.

„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Angela Merkel
„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Angela Merkel

Pernai liepą D.Trumpas ir Europos Komisijos pirmininkas Jeanas-Claude'as Junckeris pažadėjo neįvesti jokių naujų muitų ir pradėti derybas dėl riboto prekybos susitarimo.

„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Donaldas Trumpas
„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Donaldas Trumpas

„Prancūzija iš tikrųjų ne juokais bando kitų valstybių narių kantrybę“, – pareiškė vienas ES diplomatas, prašęs neskelbti jo vardo.

„Gana įžūlu užkirsti kelią tam, ko nori visi kiti“, – pridūrė jis.

Derybos bus tęsiamos trečiadienį.

Penktadienį įvykusiame susitikime Prancūzijos diplomatai paragino duoti daugiau laiko aptarti nesutarimus, o vokiečiai pareiškė, jog „laukimas pakerta europiečių derybinę galią“, pažymėjo šaltinis.

Paryžius ypač atsargios pozicijos laikosi po to, kai žlugo derybos dėl Transatlantinės prekybos ir investicijų partnerystės (TTIP) – kur kas platesnio užmojo transatlantinės prekybos plano, kuris įstrigo kilus nerimui, jog susitarimas su Vašingtonu pakenktų ES maisto ir sveikatos standartams.

Prancūzijos prezidentas Emmanuelas Macronas praėjusią savaitę iškėlė sąlygą aiškiai patvirtinti, jog TTIP nebebus svarstoma, nors kai kurios valstybės narės norėtų, kad būtų išsaugota galimybė atgaivinti šias derybas.

AFP/„Scanpix“ nuotr./Emmanuelis Macronas nacionaliniuose debatuose
AFP/„Scanpix“ nuotr./Emmanuelis Macronas nacionaliniuose debatuose

Prancūzija taip pat reikalauja garantijų dėl aplinkos apsaugos, jeigu derybos dėl prekybos visgi prasidėtų, pareiškė diplomatai.

Tačiau, anot jų, E.Macronas atsisakė reikalavimo, kad Vašingtonas laikytųsi Paryžiaus klimato susitarimo, iš kurio D.Trumpas pasitraukė 2017 metais.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius