Iki -60% prenumeratai. Išskirtinis gegužės pasiūlymas.
Išbandyti

Diskusijos dėl MMA: profsąjungos sieks 871 euro, pramonininkai – 800 eurų

Vyriausybei, darbdaviams ir darbuotojams atstovaujanti Trišalė taryba antradienį tęs diskusijas dėl minimalios mėnesio algos (MMA) didinimo nuo kitų metų sausio. Profsąjungos ir darbdaviai savo pozicijos kol kas nekeičia: darbuotojų atstovai teigia, jog MMA turi augti mažiausiai 19 proc. iki 871 euro, tuo metu pramonininkai sutiktų ją didinti 70 eurų iki 800 eurų, kaip siūlo ekonomikos ir inovacijų ministrė.
Mokesčiai
Mokesčiai / 123RF.com nuotr.

Lietuvos profesinių sąjungų konfederacijos pirmininkė Inga Ruginienė sako, kad pagal tarybos sutartą formulę MMA kitąmet turėtų siekti 871 eurą. Ji taip pat teigė nepritarianti, kad MMA didėtų du kartus per metus.

„Pagal formulę, kurią sutarėme Trišalėje taryboje, paskaičiavus pagal naujausiai žinomus duomenis – vidutinį darbo užmokestį ir procentą, kurį Lietuvos bankas mums pateikė, MMA kitąmet turėtų būti 871 euras“, – BNS sakė I.Ruginienė.

Žygimanto Gedvilos / BNS nuotr./Inga Ruginienė
Žygimanto Gedvilos / BNS nuotr./Inga Ruginienė

„Jei kalbame apie šitą skaičių, kurį įvardinome, nėra prielaidų per du kartus mokėti. Jau sausį šitas skaičius bus per mažas, palyginti su dabartinėmis tendencijomis. Dar jį skelti į dvi dalis – tikrai ne. Bet jei darbdaviai pasiūlytų didesnį skaičių, tada svarstytume“, – pridūrė ji.

Tuo metu Lietuvos pramonininkų konfederacijos vadovas Ričardas Sartatavičius teigia, kad bendros pozicijos dėl konkretaus MMA dydžio darbdaviai kol kas neturi, tačiau visi sutinka, kad MMA turi augti.

„Bendros pozicijos neturime, nors jau derinomės. (...) Bet šiai dienai nėra atstovų, kurie pasakytų, kad nereikia didinti MMA. Mes, pramonininkų konfederacija, pritariame didinimui iki 800 eurų“, – BNS sakė R.Sartatavičius.

„Tie skaičiai įmanomi, įmonėms tai pakeliama. Puikiai suprantame visą situaciją ir sakome, kad neprieštaraujame MMA didinimui, bet tai turi būti paremta logiškais skaičiais, kad išlaikytume Lietuvos pramonę, verslą ir ekonomiką ant balno ir kad neįvyktų sudėtingų dalykų, kaip bankrotai“, – pridūrė jis.

Ekonomikos ir inovacijų ministrė Aušrinė Armonaitė yra sakiusi, kad MMA iki mokesčių galėtų kilti 70 eurų iki 800 eurų, o NPD – 200 eurų iki 740 eurų. Tuo metu finansų ministrė Gintarė Skaistė teigė, jog toks pasiūlymas nėra finansiškai subalansuotas. Anot jos, tiek MMA, tiek NPD turėtų didėti panašiu tempu.

Lietuvos bankas birželį pareiškė, kad MMA kitąmet galėtų augti 18,9 proc., arba 138 eurais iki 868 eurų, tačiau dėl didelio ekonomikos neapibrėžtumo siūlo atsargesnius ir vėlesnius sprendimus ar dalinį MMA didinimą.

Dalis ekonomistų mano, kad MMA nuo sausio turėtų augti maždaug dešimtadaliu arba daugiau, atsižvelgiant į infliaciją. Tačiau kai kurie mano, kad minimali alga turėtų būti didinama mažesniu tempu ir du kartus per metus arba jos didinimas apskritai atidedamas.

Dalis ekonomistų pabrėžia, jog MMA augimas kitąmet yra būtinas, siekiant padėti mažiausiai uždirbantiems gyventojams, kurių perkamoji galia sumenko išaugus infliacijai. Kai kurie mato rizikų, kad neatsargus MMA didinimas gali dar labiau kaitinti infliaciją ir padidinti nedarbą bei poveikį verslui.

Šiemet MMA siekia 730 eurų neatskaičius mokesčių, arba 550 eurų „į rankas“.

Trišalė taryba dėl MMA tarsis antradienį. Galutinį sprendimą turės priimti Vyriausybė.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Nauja automatika ir robotai leis „VLI Timber“ auginti gamybą daugiau kaip 40 proc.
Reklama
Mitai stabdo pasiryžti? Specialistė paneigė pagrindinius investavimo mitus
Reklama
LPC meno galerijoje eksponuojamos parodos turi išskirtinę misiją
Reklama
Top 5 „Dreame“ dulkių siurbliai 2024
Užsisakykite 15min naujienlaiškius