Iki -60% prenumeratai. Išskirtinis gegužės pasiūlymas.
Išbandyti

EBPO: pasaulinis minimalus pelno mokestis generuotų papildomus 220 mlrd. JAV dolerių

Įvedus 15 proc. pasaulinį minimalų pelno mokestį, šalys savo biudžetus papildytų iš viso papildomais 220 mlrd. JAV dolerių rodo trečiadienį paskelbti atnaujinti skaičiavimai.
Mokesčiai
Mokesčiai / 123RF.com nuotr.
Temos: 1 Pelno mokestis

Ekonominio bendradarbiavimo ir plėtros organizacija (EBPO), padėjusi parengti tarptautinį susitarimą dėl mokesčių reformos, pažymėjo, kad ši suma atitinka 9 proc. pasaulinių pajamų iš pelno mokesčio.

Naujasis skaičius yra gerokai didesnis, nei ankstesni 150 mlrd. JAV dolerių skaičiavimai.

Daugiau nei 130 šalių, kurioms tenka 90 proc. pasaulinės ekonomikos, 2021 metais susitarė panaikinti sąlygas tarptautinėms įmonėms atsipirkti nedideliais mokesčiais.

Pasaulinis minimalus mokestis yra tik viena EBPO susitarimo dėl mokesčių reformos dalis, žinoma kaip II ramstis.

Susitarimas dėl I ramsčio, numatančio įmonių apmokestinimą tose jurisdikcijose, kuriose jos gauna pelną, taip siekiant apriboti mokesčių slėpimą, dar turi būti užbaigtas.

Pastarasis susitarimas bus visų pirma nukreiptas į skaitmenines milžines.

EBPO taip pat dabar skaičiuoja, kad pagal I ramstį perskirsčius apmokestinimo teises, metinis pelnas, nuo kurio būtų skaičiuojamas mokestis, sudarytų ne 125 mlrd., o 200 mlrd. JAV dolerių.

Tai papildomai generuotų 13–36 mlrd. JAV dolerių mokesčių pajamų, o mažas ir vidutines pajamas gaunančios šalys gautų didelį procentinį pajamų prieaugį.

„Tarptautinė bendruomenė padarė didelę pažangą šių reformų įgyvendinimo link, kuriomis siekiama, kad mūsų susitarimai dėl tarptautinių mokesčių būtų teisingesni ir geriau veiktų skaitmenizuotoje, globalizuotoje pasaulio ekonomikoje“, – sakoma EBPO generalinio sekretoriaus Mathiaso Cormanno pranešime.

„Ši nauja ekonominio poveikio analizė dar kartą pabrėžia šių reformų greito, veiksmingo ir didelės apimties įgyvendinimo svarbą, kad būtų užtikrintas ženklus potencialus pajamų prieaugis“, – pridūrė jis.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Nauja automatika ir robotai leis „VLI Timber“ auginti gamybą daugiau kaip 40 proc.
Reklama
Mitai stabdo pasiryžti? Specialistė paneigė pagrindinius investavimo mitus
Reklama
LPC meno galerijoje eksponuojamos parodos turi išskirtinę misiją
Reklama
Top 5 „Dreame“ dulkių siurbliai 2024
Užsisakykite 15min naujienlaiškius