-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

EBPO perspėja britus: „Brexit“ jus nuskurdins

Britai taptų mažiau pasiturintys nubalsavę už pasitraukimą iš Europos Sąjungos nei nusprendę likti Bendrijoje, trečiadienį pareiškė Ekonominio bendradarbiavimo ir plėtros organizacijos (EBPO) vadovas.
Už atsiskyrimą nuo Europos Sąjungos agituojantis lankstinukas
Už atsiskyrimą nuo Europos Sąjungos agituojantis lankstinukas / „Scanpix“/AP nuotr.

„Brexit“ (pasitraukimas iš ES) yra kaip mokestis, dėl kurio per ketverius metus bus negautos maždaug vieno mėnesio pajamos“, – BBC radijui sakė EBPO generalinis sekretorius Jose Angelis Gurria, organizacijai rengiantis pristatyti savo ataskaitą dėl „Brexit“.

„Tam tikru požiūriu, „Brexitas“ prilygtų BVP mokesčiui, dėl kurio nuolat augtų ekonomikos išlaidos, kurių ji nepatirtų, jeigu JK liktų ES dalimi“, – savo ataskaitoje teigia EBPO.

Joje taip pat perspėjama, kad Britanijos BVP iki 2020 metų sumažėtų 3,3 proc., jeigu JK išstotų iš ES, o iki 2030 metų ūkis susitrauktų 5,1 proc.

EBPO ekspertai taip pat atkreipia dėmesį į ekonominį netikrumą, kuris kiltų po Britanijos pasitraukimo, didesnius muitų tarifus, sumažėjusį ekonominių migrantų skaičių ir poveikį svarui sterlingų.

Realia verte, šis santykinis BVP sumažėjimas reikštų, kad vidutinis statistinis namų ūkis JK per ateinančius ketverius metus prarastų 2200 svarų sterlingų (2800 eurų), o iki 2030 metų – 3200 svarų sterlingų.

„Net ir geriausias „Brexito“ rezultatas bus prastesnis už tą, jeigu šalis liktų ES nare. O prasčiausi galimi rezultatai yra tikrai blogi. „Brexito“ kaina auga, – sakė J. A. Gurria. – Visiškai nematome jokios ekonominės naudos Jungtinei Karalystei. Svarbiausias klausimas yra, kam leisti tiek pinigų, ekonominės gerovės, energijos, laiko ir talento kompensuoti žalai, padarytai sprendimų, kurių buvo galima išvengti.“

Apie pasitraukimo žalą anksčiau perspėjo net tik pats JK iždo departamentas, bet ir Tarptautinis valiutos fondas bei Didžiojo dvidešimtuko šalys.

Tačiau pasisakantieji už Britanijos išstojimą EBPO perspėjimus atmeta ir kaltina organizaciją ginant savo pačios interesus.

„J. A. Gurria yra dalis pasaulinės biurokratijos, kuri suka savo lizdą iš mokesčių mokėtojų pinigų“, – pareiškė „Vote Leave“ kampanijos atstovas Robertas Oxley'is.

Apklausos rodo, kad britai yra itin susiskaldę „Brexito“ klausimu, nors pasisakančiųjų už tolesnę šalies narystę ES yra kiek daugiau.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius