Ir vasarą naujienų netrūksta. 3 mėn. prenumerata vos už 1,49 Eur!
Išbandyti

EBPO prognozuoja spartesnį pasaulinio BVP augimą, tačiau įspėja dėl „priešpriešinių vėjų“

Ekonominio bendradarbiavimo ir plėtros organizacija (EBPO) pirmadienį pagerino pasaulinio bendrojo vidaus produkto (BVP) augimo prognozę 2021 metams, tačiau perspėjo, kad išlieka „dar daug priešpriešinių vėjų“, nes besiformuojančios ekonomikos šalis nepasiekia pakankamas vakcinų nuo COVID-19 skaičius, todėl pasaulis tampa pažeidžiamesnis viruso atmainoms.
Paryžius
Paryžius / „Scanpix“/„SIPA“ nuotr.

Paryžiuje įsikūrusios organizacija ataskaitoje prognozuojama, kad šiais metais pasaulio ekonomika ūgtels 5,8 proc., palyginti su ankstesne 5,6 proc. prognoze.

„Su tam tikru palengvėjimu galime pastebėti, kad ekonominės perspektyvos ryškėja, tačiau tebejaučiamas tam tikri nepatogumai, o procesas vyksta labai netolygiai“, – pranešime teigė EBPO vyriausioji ekonomistė Laurence Boone.

Atsigavimas kol kas yra nevienodas – JAV ir Kinija grįžta į prieš pandemiją buvusį lygį ir prognozuojama, kad jų augimas bus daug spartesnis nei kitų pagrindinių ekonomikų, tokių kaip Japonija ir Vokietija.

38 valstybių organizacija, kurios narėms tenka 60 proc. viso pasaulio BVP, džiaugėsi greita vyriausybių reakcija palaikant ekonomiką.

„Niekada krizės metu politinė parama – piniginė, fiskalinė ar finansinė, tiek sveikatos apsaugos srityje, tiek rekordiškai greitai kuriant vakcinas, – dar nebuvo tokia greita ir veiksminga“, – kalbėjo L.Boone.

„Vis dėlto išlieka dar daug priešpriešinių vėjų“, – perspėjo ji.

Ekonomistės teigimu, „didelį nerimą“ kelia tai, kad besiformuojančios ekonomikos ir mažas pajamas gaunančias šalis pasiekia nepakankamai vakcinų dozių.

„Tai kelia šioms ekonomikoms esminę grėsmę, nes jos turi mažiau politikos pajėgumų remti veiklą nei pažangios ekonomikos“, – teigė L.Boone.

Įspėjimas paskelbtas tuo metu, kai pasaulyje formuojasi daugiau koronaviruso variantų.

„Kol didžioji dauguma pasaulio gyventojų nebus paskiepyti, visi išliks pažeidžiami dėl naujų atmainų atsiradimo“, – teigė L.Boone.

„Reikia išlikti budriems“

Nauji karantinai pakenktų pasitikėjimui, o įmonės, kurios pandemijos metu įsiskolino, gali bankrutuoti, perspėjo ekonomistė.

Dar viena rizika pasaulio BVP yra tai, kaip finansų rinkos gali sureaguoti į nerimą dėl infliacijos, teigė EBPO.

Analitikai išreiškė susirūpinimą, kad didėjanti infliacija paskatins centrinius bankus atšaukti laisvą pinigų politiką, kad būtų išvengta ekonomikos perkaitimo.

EBPO mano, kad kainų kilimas yra tik laikinas ir susijęs su ekonomikos atsigavimu.

„Mūsų manymu, labiausiai kelia susirūpinimą rizika, kad finansų rinkos nesugebės žvelgti plačiau nei tik į laikiną kainų didėjimą ir santykinį kainų koregavimą, o tai padidins rinkos palūkanų normas ir neapibrėžtumą“, – mano L.Boone.

„Reikia išlikti budriems“, – perspėjo ekonomistė.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Playtime 2024“ – jau rugsėjį Kauną sudrebins didžiausias Lietuvoje kompiuterinių žaidimų festivalis
Reklama
Kaip sutaupyti įsirengiant automatinę laistymo sistemą?
Reklama
Testas apie vėjo elektrines: ką žinote apie elektros gamybą iš vėjo?
Reklama
Dantų atkūrimas per parą – implantacijos laimėjimas, leidžiantis akimirksniu susigrąžinti šypseną
Užsisakykite 15min naujienlaiškius