Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

ECB: Europos bankai švelnina skolinimąsi verslui ir būstams

Europos finansų sektorius ir toliau demonstruoja atsigavimo ženklus, ir bankai vis aršiau konkuruoja dėl klientų švelnindami skolinimosi sąlygas, rodo antradienį paskelbti Europos Centrinio Banko duomenys.
Piniginė
Piniginė / Vida Press nuotr.

Savo ketvirtinėje bankų skolinimo apžvalgoje ECB teigia, kad bankai švelnina skolinimo verslui sąlygas, kas yra teigiamas ženklas.

„Euro zonos bankai pranešė antrąjį šių metų ketvirtį dar labiau sušvelninę paskolų verslui suteikimo sąlygas, – teigiama ECB ataskaitoje. – Konkurencinis spaudimas išlieka pagrindiniu veiksniu, skatinančiu švelninti sąlygas. Be to, šiek tiek buvo sušvelnintos ir būsto paskolų suteikimo sąlygos po to, kai jos kiek buvo sugriežtintos ankstesnį ketvirtį.“

Skolinimosi paklausa taip pat auga, pažymi ECB. „Grynoji skolinimosi paklausa auga visose paskolų kategorijose. Pagrindiniai veiksniai, skatinę grynosios skolinimosi paklausos augimą antrąjį šių metų ketvirtį buvo įmonių susijungimai ir įsigijimai, apyvartinių lėšų poreikis, bendras palūkanų normų lygis ir skolų refinansavimas“, – skelbia ECB.

„Būsto paskolų paklausa augo dėl mažų palūkanų, gerėjančios padėties būsto rinkoje bei augančio vartotojų pasitikėjimo“, – pridūrė bankas.

Verta paminėti, kad anksčiau ECB skundėsi, jog jo vykdyta itin švelni monetarinė politika nedarė poveikio realiai ekonomikai, nes komerciniai bankai neskubėjo skolinti, ypač mažoms ir vidutinėms įmonėms, kurios yra laikoms euro zonos ekonominiu stuburu.

Siekdama taisyti padėti ECB kovą išplėtė savo prieštaringai vertinamą obligacijų supirkimo programą, dar vadinamą kiekybinio palengvinimo programa, ir komerciniams bankams pasiūlė itin pigių paskolų su sąlyga, kad bankai aktyviau skolins verslui ir gyventojams.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius