-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

ECB gali pabloginti ūkio augimo prognozes, bet pinigų politikos nepakeis

Europos Centrinis Bankas (ECB) ketvirtadienį įvyksiančiame posėdyje greičiausiai nepakeis savo pinigų politikos, bet pablogins pagrindinių makroekonominių rodiklių 2019 metų prognozes, mano ekonomistai.
ECB pastatas Frankfurte prie Maino
ECB pastatas Frankfurte prie Maino / 123rf.com nuotr.

Jie spėja, kad pagrindinės palūkanų normos nebus pakeistos.

ECB vadovybė anksčiau skelbė, jog pagrindinės normos nebus keičiamos bent iki 2019 metų vasaros pabaigos. Tuo tarpu JAV banko „Goldman Sachs“ analitikai apskaičiavo, jog rinkoje dabar manoma, kad ECB palūkanų normos pirmą kartą bus padidintos ne anksčiau 2021 metų pradžios.

Jeigu makroekonominės prognozės bus pablogintos, pinigų politika neišvengiamai bus sušvelninta, tačiau, atsižvelgiant į ankstesnius ECB ir jo atstovų pareiškimus ir į ženklus, jog ECB tenkina dabartinė padėtis rinkose, tai įvyks ne anksčiau birželio mėnesio, mano „Bloomberg Economics“ ekspertai.

Pablogintos bus daugiausia 2019 metų prognozės, o paskesnių metų prognozės bus patvirtintos arba nežymiai pakeistos.

Analitikai spėja, jog euro zonos centrinis bankas taip pat nuodugniai apsvarstys papildomas priemones, kurių būtų galima imtis siekiant paremti euro zonos finansų sektorių, įskaitant ilgesnės trukmės ir tikslines ilgesnės trukmės refinansavimo operacijas (ITRO ir TITRO).

Dabartinių ketverių metų trukmės TITRO paskolų terminas baigiasi ne anksčiau 2020 metų birželio, tačiau bankams jau nuo 2019 metų vidurio reikės finansavimo, kad jie galėtų vykdyti kapitalo reikalavimus, ir dauguma ekonomistų prognozuoja, kad gali būti surengta iki trijų tokių operacijų.

„Manome, kad ECB išdėstys ITRO ir TITRO principus ir išsamesnę informaciją paskelbs vėliau, o pinigų politikos prognozės kol kas nebus pakeistos“, – pažymima JAV banko „Merrill Lynch“ analitikų parengtoje apžvalgoje. Jeigu rizika antrąjį ketvirtį padidės, ECB teks imtis ryžtingų priemonių, tačiau dabar tai nėra būtina, mano banko ekspertai.

Bendroji metinė infliacija euro zonoje vasarį pakilo iki 1,5 proc., tačiau ECB stebima metinė grynoji infliacija netikėtai smuko nuo 1,1 proc. mėnesiu anksčiau iki 1 procento.

O euro zonos bendrasis vidaus produktas (BVP) ketvirtąjį ketvirtį, palyginti su ankstesniu ketvirčiu, paūgėjo vos 0,2 procento.

Pasibaigus posėdžiui, ECB tradiciškai paskelbs pranešimą, o vėliau įvyks banko vadovo Mario Draghi spaudos konferencija.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius