-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

ECB maždaug už 6 mln. eurų įsigijo „Lietuvos energijos“ žaliųjų obligacijų

Pagal Europos Centrinio Banko (ECB) ir kitų euro zonos centrinių bankų (Eurosistemos) įgyvendinamą bendrovių obligacijų pirkimo programą, antrinėje rinkoje maždaug už 6 mln. eurų buvo supirkta energetikos įmonių grupės „Lietuvos energija“ žaliųjų obligacijų
ECB pastatas Frankfurte prie Maino
ECB pastatas Frankfurte prie Maino / 123rf.com nuotr.

„Obligacijas įsigijo Eurosistema per Suomijos centrinį banką. Per keletą savaičių šių obligacijų buvo įsigyta už maždaug 6 mln. eurų. „Lietuvos energijos“ obligacijos yra perkamos pinigų politikos tikslais, vykdant bendrovių obligacijų pirkimo programą“, – BNS sakė Lietuvos banko Eurosistemos operacijų skyriaus viršininkas Algirdas Neciunskas.

Pasak jo, pagal šią programą nuolat nedidelėmis sumomis iš rinkos dalyvių yra perkami nustatytus kriterijus atitinkantys nebankinio sektoriaus bendrovių vertybiniai popieriai.

„Tad tokių įsigijimų gali būti ir ateityje, jei tik rinkos dalyviai norės parduoti šias obligacijas Eurosistemos pirkimo programos metu“, – aiškino A.Neciunskas.

Pasak DNB banko obligacijų dilerės Renatos Devindorytės, naujiena apie Eurosistemos įsigytas „Lietuvos energijos“ obligacijas gali padidinti jų paklausą antrinėje rinkoje.

„Didesnė „Lietuvos energijos“ obligacijų paklausa savaime turi įtakos ir jų kainai bei apyvartai. (....) Ypatingai aktyviai šiomis obligacijos prekiauta po jų išleidimo, nes pirminio platinimo metu buvo patenkinta tik maždaug 20 proc. paklausos, dabar prekyba jomis kiek aprimusi“, – BNS sakė R.Devindorytė.

Eurosistemos įgyvendinama bendrovių obligacijų pirkimo programa yra išplėstinės turto pirkimo programos dalis ir buvo pradėta vykdyti 2016-ųjų birželio mėnesį. Pagal ją Eurosistemos centriniai bankai iki šių metų liepos pabaigos buvo nupirkę bendrovių obligacijų už daugiau nei 100 mlrd. eurų.

Perkami euro zonoje registruotų bankinei grupei nepriklausančių įmonių išleisti skolos vertybiniai popieriai, kurie turi būti išleisti eurais, turėti investicinį reitingą, o jų likutinė trukmė pirkimo momentu turi būti nuo 6 mėnesių iki 30 metų. „Lietuvos energijos“ obligacijos šiuo metu Lietuvoje yra vienintelės, atitinkančios nustatytus programos kriterijus.

Eurosistema išplėstinę turto pirkimo programą, taip pat ir bendrovių obligacijų pirkimus, yra numačiusi tęsti bent iki 2017 metų pabaigos, tačiau pirkimai gali būti tęsiami ir ilgiau įgyvendinant ECB Valdančios tarybos sprendimus.

300 mln. eurų nominalios vertės žaliųjų obligacijų emisiją „Lietuvos energija“ išplatino liepos pradžioje. Tuomet skelbta, kad bendrovės obligacijomis susidomėjo 130 investuotojų iš 25 valstybių, jų paklausa siekė beveik 1,4 mlrd. eurų.

Platinimo metu Vokietijos ir Austrijos investuotojai įsigijo 35 proc. obligacijų emisijos, Šiaurės ir Baltijos šalių – po 16 proc., Jungtinės Karalystės – 12 proc., Prancūzijos – 9 proc., kitų šalių – 12 proc. emisijos. Tik Lietuvos investuotojai įsigijo 23,9 mln. eurų nominalios vertės obligacijų, arba beveik 8 proc. emisijos.

54 proc. „Lietuvos energijos“ obligacijų įsigijo investicijų fondų valdytojai, 39 proc. – draudimo bendrovės ir pensijų fondai, 7 proc. – bankai. Beveik penktadalį „Lietuvos energijos“ obligacijų įsigijo Europos rekonstrukcijos ir plėtros bankas (ERPB) ir Šiaurės investicijų bankas, į jas investavę atitinkamai 30 mln. ir 25 mln. eurų.

Už 10 metų trukmės obligacijas bus mokama 2 proc. metinių palūkanų, jos išplatintos su 2,193 proc. pajamingumu. Obligacijos bus išperkamos 2027 metų liepos 14 dieną.

Birželio pabaigoje tarptautinė kredito reitingų agentūra „Standard & Poor's“ suteikė „Lietuvos energijai“ BBB+ kredito reitingą su stabilia perspektyva. Toks pats reitingas suteiktas ir bendrovės obligacijoms.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius