-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

ECB narys ragina reguliuoti ir apmokestinti bitkoinus

Europos Centrinio Banko (ECB) valdančiosios tarybos narys Ewaldas Nowotny  trečiadienį paragino vyriausybes reguliuoti ir apmokestinti bitkoinus, kuriuos pavadino spekuliavimo objektu ir įrankiu pinigams plauti.
Kriptovaliutos
Kriptovaliutos / 123RF.com nuotr.

„Reikia pritaikyti bazinę bet kokios finansinės transakcijos taisyklę: visi dalyvaujantys turi atskleisti savo tapatybę, – Vokietijos dienraščiui „Sueddeutsche Zeitung“ sakė Austrijos centriniam bankui vadovaujantis E. Nowotny. – Reikia bitkoiną apmokestinti pridėtinės vertės mokesčiu, nes tai nėra valiuta.“

E. Nowotny komentaras atitinka kelių kitų ECB atstovų poziciją, jog spartus bitkoino vertės augimas yra burbulas, o ne ženklas, kad bitkoinas gali tapti skaitmeniniu euro konkurentu.

Bitkoinas kelia nerimą daugeliui centrinių bankų, nes leidžia plauti pinigus apeinant griežtas tradicines finansų sistemos taisykles.

„Negalime leisti to, nes visai neseniai nustojome spausdinti 500 eurų vertės banknotus, kad kovotume su pinigų plovimu, įvedėme griežtas taisykles kiekvienam mažam taupymo klubui, o dabar stebime, kaip žmonės sau be problemų plauna pinigus visame pasaulyje per bitkoinus.“

Per praėjusius metus bitkoino kursas šoko beveik 25 kartus, tačiau pastaruoju metu jis šiek tiek atpigo.

E. Nowotny kritikuoja bitkoino į burbulą panašias savybes, tačiau pripažįsta, kad bitkoinas „pasiekė visuomenės širdį“. Jo teigimu, anksčiau žmonės jo Vienos metro klausdavo, ar reikėtų pirkti aukso. O dabar klausia, ar reikėtų investuoti į bitkoinus.

Tačiau „centrinis bankas turėtų įsikišti tik tuomet, jei bitkoinas pakeistų žmonių elgesį. Kol kas to ženklų nėra“, sakė Austrijos centrinio banko vadovas, pridūręs, kad kol kas smarkiai svyruojanti bitkoino vertė ir transakcijų lėtumas neleidžia juo atsiskaityti už kasdienes prekes ir paslaugas.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius