-50% metinei prenumeratai. Velykų dovana!
Prenumeruoti
2021 07 14 /17:00

ECB pradeda bandomąjį „skaitmeninio euro“ projektą

Atsižvelgęs į didėjantį elektroninių mokėjimų populiarumą ir kriptovaliutų iškilimą, Europos Centrinis Bankas (ECB) trečiadienį oficialiai pradėjo bandomąjį projektą, kuriuo bus siekiama sukurti „skaitmeninį eurą“.
Europos Centrinis Bankas
Europos Centrinis Bankas / „Reuters“/„Scanpix“ nuotr.

„Mūsų darbo tikslas – užtikrinti, kad piliečiai ir įmonės skaitmeniniame amžiuje ir toliau galėtų naudotis saugiausiais pinigais, centrinio banko pinigais“, – pareiškė ECB vadovė Christine Lagarde, cituojama euro zonos centrinio banko paskelbtame pranešime.

Pradinis „tyrimo etapas“ tęsis dvejus metus, per kuriuos daugiausia dėmesio bus skiriama skaitmeninio euro dizainui. Po to bus priimtas galutinis sprendimas, ar toliau įgyvendinti šią iniciatyvą.

Sprendimas pradėti bandomąjį projektą buvo priimtas tuo metu, kai įvairių pasaulio šalių politikos formuotojai nagrinėja vadinamąsias centrinių bankų skaitmenines valiutas (angl. CBDC) ir vertina, ar jos galėtų tapti stabilia ir nerizikinga kriptoturto, tokio kaip bitkoinas ar „Facebook“ planuojama skaitmeninė valiuta „Diem“, alternatyva.

Centriniai bankai taip pat atsižvelgia į padidėjusią skaitmeninių mokėjimų galimybių paklausą, nes grynųjų pinigų naudojimas toliau mažėja – beje, šią tendenciją dar paskatino pandemija ir noras vengti kontakto.

Kinijos centrinis bankas jau vykdo skaitmeninio juanio bandymą keliuose miestuose, o Anglijos bankas suformavo darbo grupę, kuri vertins galimybes išleisti galimą „britkoiną“.

Skaitmeninės valiutos klausimą taip pat nagrinėja JAV federalinio rezervo sistema ir Japonijos bankas.

ECB anksčiau buvo davęs suprasti, jog gali prireikti maždaug penkerių metų, kol pasirodys e. eurai, o tai reiškia, kad jų neturėtų atsirasti iki 2026 metų.

Frankfurte įsikūręs euro zonos centrinis bankas taip pat pabrėžė, jog bet koks būsimas skaitmeninis euras „papildys grynuosius pinigus, bet jų nepakeis“.

Skaitmeninis euras būtų elektroninė euro monetų ir banknotų, laikomų skaitmeninėje piniginėje, versija. Be to, skaitmeninis euras euro zonos piliečiams galbūt pirmą kartą leistų tiesiogiai turėti sąskaitas ECB.

Vienas iš svarbiausių iššūkių bus subalansuoti privatumo apsaugą ir kovos su pinigų plovimu reikalavimus, juolab kad ekspertai sako, jog skaitmeninis euras vargu ar gali užtikrinti tokio pat pobūdžio anonimiškumą, kaip grynieji pinigai.

„Skaitmeninis euras turi gebėti tenkinti europiečių poreikius ir kartu padėti užkirsti kelią neteisėtai veiklai bei išvengti bet kokio nepageidaujamo poveikio finansiniam stabilumui ir pinigų politikai“, – nurodė ECB savo pranešime.

ECB vykdomosios valdybos narys Fabio Panetta neseniai pareiškė, kad euro zonos centrinis bankas gali riboti e. eurų sumą, kurią asmenys galėtų laikyti savo skaitmeninėse piniginėse ir kuri sudarytų apie 3 tūkst. eurų, kad neatimtų verslo iš komercinių bankų.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Įsirenkite šildymą oras–vanduo ir gaukite kompensaciją net iki 70 proc.
Reklama
Kas svarbu įrengiant biurą: keturios interjero dizaino tendencijos
Reklama
Pavasario savaitgaliams ar atostogoms – laikas pajūryje: ne tik pailsėsite, bet ir sustiprinsite sveikatą
Reklama
Norintiems investuoti į NT projektų plėtrą – kaip išsirinkti projektą pagal paskirtį?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius