-50% metinei prenumeratai. Velykų dovana!
Prenumeruoti
2019 09 12 /17:26

ECB rinkai pažers dar daugiau eurų, o palūkanas tempia dar žemiau „į minusą“

Europos centrinis bankas dar žemiau nukirpo ir taip neigiamas palūkanų normas ir taip pat pranešė, kad toliau į rinką lies pinigus – tęs obligacijų supirkimo programą. Euro kursas krinta.
Mario Draghi
Mario Draghi / ECB nuotr.

Valdančioji taryba tikisi, kad pagrinidinės ECB palūkanų normos išliks tokiame lygmenyje iki tol, kol infliacijos prognozės palaipsniui priartės prie 2 procentų.

ECB ketina per mėnesį supirkinėti obligacijas, skiriant po 20 mlrd. eurų per mėnesį – pradedant lapkričio 1-ąją. Valdančioji taryba ketina tai tęsti tiek ilgai, kiek reikės sustiprinti žemų palūkanų poveikį. Turto supirkimas bus nutrauktas prieš palūkanų kėlimą.

ECB taip pat ketina reinvestuoti iš anksčiau supirktų obligacijų gautas lėšas, kuomet bus pradėta didinti palūkanas – tai tęsis tiek, kiek reikės, kad rinkoje išliktų likvidumas.

Bankams ECB pasiūlys naują ilgalaikę refinansavimo programą, bankai galės itin žemomis palūkanomis pasiskolinti trejiems metams.

Nors palūkanos sumažintos, ECB taip pat įvedė naują bankų rezervų sistemą, pagal kurią dalis bankų indėlių nebus apmokestinti neigiamomis palūkanomis.

Rinkoje buvo prognozuojama, kad palūkanos bus toliau mažinamos žemiau nulio. Prieš ECB posėdį galiojo minus 0,4 proc. palūkanos bankų vienos nakties indėliams, prognozuota, kad palūkanos bus sumažintos iki 0,5 proc. Tokią kotiruotę Europos centrinis bankas (ECB) ir nustatė.

Šios palūkanos veikia tarpbankines palūkanų normas EURIBOR, su kuriomis siejamos paskolų palūkanos.

Bazinės palūkanų normos, kuri nustatyta ties 0 proc., pokyčių čia ir nelaukta.

Euro kursas JAV dolerio atžvilgiu po sprendimo smuko 0,4 procento, ir šiuo metu svyruoja ties 2 metų žemumomis. Vienas euras kainuoja 1,0965 dolerio.

ECB pateisino ekonomistų ir investuotojų lūkesčius, kad bus kitų priemonių, panašių į kiekybinį pinigų kiekio didinimą, vadinamąjį „spausdinimą“. ECB tikisi, kad daugiau pinigų rinkoje įsuks infliacijos ir ekonomikos krumpliaračius.

ECB prezidentui Mario Draghi tenka vienas didžiausių kadencijos išbandymų – tai bene daugiausiai diskusijų keliantis ECB valdančiosios tarybos posėdis, rašo „Bloomberg“.

Papildomi pinigų politikos stimulai sulaukia ne vien palaikymo – apstu skepticizmo tarp didžiųjų euro zonos valstybių.

Euro zonos ekonomikos augimas ir infliacija nyksta, todėl nuotaikos valdančiojoje taryboje turėtų būti įtemptos. Pirmoji posėdžio diena trečiadienį, kuomet ECB pristatomi ekonominiai scenarijai, buvo sudėtinga ir truko ilgiau nei įprastai, kadangi lūkesčiai iš rinkos yra aukšti.

Tikimybė, kad euro zona gali nuslysti į recesiją, padidėjo, ketvirtadienį įspėjo Europos Centrinio Banko (ECB) vadovas M.Draghis, pažymėdamas, jog gali būti, kad didžiausios bloko ekonomikos Vokietijos neigiamas augimas bus užfiksuotas jau trečiąjį ketvirtį. Apie tai rašo BNS.

„Mes vis dar manome, kad recesijos tikimybė euro zonos zonoje yra maža, tačiau ji padidėjo“, – pareiškė M.Draghis, ragindamas vyriausybes, turinčias didelius biudžetus, padėti skatinti augimą.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Įsirenkite šildymą oras–vanduo ir gaukite kompensaciją net iki 70 proc.
Reklama
Kas svarbu įrengiant biurą: keturios interjero dizaino tendencijos
Reklama
Pavasario savaitgaliams ar atostogoms – laikas pajūryje: ne tik pailsėsite, bet ir sustiprinsite sveikatą
Reklama
Norintiems investuoti į NT projektų plėtrą – kaip išsirinkti projektą pagal paskirtį?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius