Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

ECB toliau švelnina bankų kapitalo taisykles, reaguodamas į pandemijos poveikį

Europos Centrinis Bankas (ECB) ketvirtadienį pranešė siūlantis papildomą laikiną pagalbą bankams, kad jie galėtų lengviau susidoroti su koronaviruso pandemijos padariniais, palengvindamas reikalavimus privalomam bankų kapitalui.
Europos Centrinis Bankas
Europos Centrinis Bankas / „Reuters“/„Scanpix“ nuotr.

ECB teigė, kad jo prižiūrimi bankai iki kitų metų birželio galės neįtraukti tam tikrų centrinio banko pozicijų į savo sverto koeficientą, atsižvelgiant į „išskirtines aplinkybes“, kurias sukėlė dabartinė pandemija.

Šis žingsnis reiškia, kad bankai neprivalės įtraukti monetų ir banknotų ar indėlių, laikomų centriniame banke, į savo sverto koeficiento skaičiavimus.

„Koronaviruso pandemijos sukelta padėtis beprecedentiškai ir smarkiai paveikė visas euro zonos ekonomikas“, – sakoma ECB pranešime.

„Ši situacija lėmė nuolatinį aukšto laipsnio pinigų politikos koregavimo poreikį, o tai savo ruožtu reikalauja, kad bankų sistemos kaip pinigų politikos pozicijos perdavimo kanalas veiktų be kliūčių."

Sverto koeficientas, kuriuo vertinamas pagrindinis banko kapitalas, palyginti su visu jo turtu, yra skirtas neleisti bankams prisiimti per didelę riziką ir yra pagrindinis kriterijus investuotojams.

Nuo 2021 metų birželio mėnesį euro zonos bankai privalės sumažinti savo sverto koeficientą iki 3 proc., tačiau jie jau dabar privalo atskleisti savo dabartinį sverto koeficientą.

Rudenį baigs galioti įvairūs fiskalinių paskatų paketai, įskaitant daugybę darbo vietų išlaikymo programų, taigi manoma, kad nevykdomų paskolų įsipareigojimų skaičius pradės augti.

Siekdamas paskatinti ekonomiką, ECB įgyvendina 1,35 trln. eurų dydžio obligacijų pirkimo schemą.

Praėjusią savaitę ECB valdančioji taryba nusprendė išlaikyti istoriškai žemas palūkanų normas.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius