Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

EIB sutiko pradėti derybas dėl ateities po „Brexit“

Europos investicijų bankas (EIB) sutiko pradėti derybas dėl jo veiklos nepriklausomos priežiūros, kurią vykdytų Europos Centrinis Bankas (ECB) po Didžiosios Britanijos pasitraukimo iš Europos Sąjungos (ES), rašo britų verslo dienraštis „The Financial Times“.
Londonas
Londonas / AFP/„Scanpix“ nuotr.

ES šalių vyriausybės pareikalavo, kad EIB veikla ir valdymas po „Brexit“ būtų iš esmės pertvarkyti. Tai ypač rūpi septynioms šalims, įskaitant Austriją, Belgiją, Daniją, Latviją, Nyderlandus, Švediją ir Estiją.

EIB, kurio būstinė įsikūrusi Liuksemburge, buvo įsteigtas 1958 metais. Jo užduotis – remti europinius projektus, kuriais skatinamas ekonomikos augimas. Bankas priklauso ES valstybėms narėms, kurios formuoja jo kapitalą, ir gali išduoti paskolas, kurių bendra suma gali pustrečio karto viršyti jo pasirašytąjį kapitalą.

Didžiajai Britanijai tenkanti EIB kapitalo dalis sudaro 39 mlrd. iš 243 mlrd. eurų. Taigi dėl „Brexit“ EIB kreditavimo potencialas sumažės daugiau kaip 100 mlrd. eurų.

Birželio mėnesį EIB vadovas Werneris Hoyeris ES valstybes nares paragino padidinti banko kapitalui skiriamas sumas ir padengti deficitą, kuris atsiras po Didžiosios Britanijos pasitraukimo iš Europos bloko.

Kai kurios šalys, įskaitant Prancūziją ir Vidurio bei Rytų Europos valstybes, mano, jog tai būtų teisingas sprendimas, kuris EIB leistų išsaugoti aukščiausią įmanomą kredito reitingą „AAA“.

Tačiau mainais ES nori EIB reformos ir aktyviausiai tokių pokyčių reikalauja Nyderlandai, Danija ir Švedija.

ES finansų ministrai EIB reformas žada svarstyti kitą mėnesį Vienoje įvyksiančiame susitikime.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius