Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

EK pradėjo tyrimą dėl bendro Suomijos ir Rusijos atominės elektrinės projekto

Europos Komisija tiria sutartį tarp Suomijos branduolinės energijos konsorciumo „Fennovoima“ ir Rusijos žaliavų tiekėjo, norėdama įsitikinti, kad naujas atominės elektrinės projektas nepadidins Suomijos priklausomybės nuo Rusijos kuro, praneša Suomijos naujienų portalas „yle.fi“.
Ignalinos atominė elektrinė
Asociatyvi nuotr. Ignalinos atominė elektrinė / Jurgitos Lapienytės nuotr.

Suomijos darbo ir ekonomikos ministerija, kuri neseniai patvirtino projektą, pareiškė, kad dėl tyrimo sunerimusi nėra. Jeigu projektui pritars parlamentas, nauja atominė elektrinė Suomijoje bus statoma, paslaugas ir kurą tieks Rusijos valstybinė kompanija „Rosatom“.

„Tai yra rutina. Viskas yra tvarkoje“, – sakė vyriausioji ministerijos inžinierė Jorma Aurela.

Verslo dienraštis „Kauppalehti“ penktadienį rašė, kad Europos Komisija nori įsitikinti, ar naujos investicijos nepadidins priklausomybės nuo rusiško urano ir ar atominės elektrinės nepriklausys nuo Rusijos kuro pristatymo. Europos Komisijos teigimu, galimybė pakeisti tiekėją turi būti visų naujų investicijų būtina sąlyga.

„Fennovoima“ turi dešimties metų urano tiekimo kontraktą su „Rosatom“ dukterine įmone  „TVEL Fuel Company“. Po to tiekėją pakeisti būtų įmanoma, tačiau tai nereiškia, kad tą padaryti būtų lengva. Įprastai šiame sektoriuje rasti naują kuro tiekėją užtrunka daug metų.

Alternatyva galėtų tapti JAV kompanija „Westinghouse“. „Fennovoima“ galėtų pradėti diskusijas dėl kuro tiekimo, tačiau tiekti jis galėtų būti pradėtas anksčiausiai 2030 metais,

Suomija importuoja visas jai reikalingas gamtines dujas, apie 90 proc. naftos ir anglies ir ketvirtadalį suvartojamos elektros iš Rusijos. Tai reiškia, kad apie 70 proc. Suomijos energijos ateina iš Rusijos.

Praėjusią savaitę Rusijos „Rosatom“ dukterinės įmonės Suomijoje „Rusatom Overseas“ direktorius Jukka Laaksonenas pasakojo, kad „Rosatom“ labai atidžiai seka savo darbuotojų viešus pasisakymus. Tačiau jis tikino, kad rusai šia bendrove kaip politiniu įrankiu Suomijoje nesinaudoja.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
Užsisakykite 15min naujienlaiškius