Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Ekologijos blogėjimas kenkia pramonei, sukuriančiai daugiau nei pusę viso pasaulio BVP

Pasaulinis verslas priklauso nuo gamtos daug smarkiau, nei buvo galima tikėtis, todėl, atitinkamai, jis yra labiau veikiamas aplinkos būklės blogėjimo, teigiama Pasaulio ekonomikos forumo (PEF) ir „PwC UK“ bendroje ataskaitoje.
Vartodami mes renkamės, kokiame pasaulyje gyvensime mes ar mūsų vaikai
Asociatyvi iliustracija / 123RF.com nuotr.

163 ekonomikos sektorių ir susijusių tiekimo grandinių analizė parodė, kad daugiau nei pusės pasaulio BVP – 44 trln. JAV dolerių – smarkiai arba vidutiniškai priklauso nuo gamtos išteklių.

Trys sritys, labiausiai priklausančios nuo gamtos ir jos išteklių, yra statyba (indėlis į BVP – 4 trln. JAV dolerių), žemės ūkis (2,5 trln. JAV dolerių) ir maisto ir gėrimų gamyba (1,4 trln. JAV dolerių).

Bendras šių pramonės šakų BVP yra maždaug dvigubai didesnis nei Vokietijos ekonomikos BVP, teigiama ataskaitoje.

Šios pramonės šakos tiesiogiai priklauso nuo gamtos išteklių, įskaitant miškų ir vandenynų, arba nuo ekosistemų, pavyzdžiui, sveiko dirvožemio, švaraus vandens, stabilaus klimato ir pan. Kaip teigiama ataskaitoje „The New Nature Economy Report“, galimas aplinkos blogėjimas gali rimtai pakenkti šioms pramonės šakoms.

PEF ir „PwC“ ekspertai taip pat atskleidė didelę daugelio pramonės šakų „neakivaizdžią priklausomybę“ nuo gamtos ir jos išteklių, pasireiškiančią tiekimo grandinėse.

Remiantis tyrimu, smarkiai nuo gamtos priklausomos pramonės šakos sukuria 15 proc. pasaulio BVP (13 trln. JAV dolerių), o vidutiniškai priklausomos pramonės šakos sukuria 37 proc. BVP (31 trln. JAV dolerių).

PEF ir „PwC“ ekspertai taip pat atskleidė didelę daugelio pramonės šakų „neakivaizdžią priklausomybę“ nuo gamtos ir jos išteklių, pasireiškiančią tiekimo grandinėse. Tokios pramonės šakos apima chemijos pramonę, aviaciją ir turizmą, nekilnojamąjį turtą, kasybą, transportavimą, mažmeninę prekybą ir pan.

Tokioms pramonės šakoms taip pat gali iškilti didesnė rizika, nei buvo galima tikėtis, sakoma pranešime.

Bendras Kinijos pramonės, priklausančios nuo gamtos, sukuriamas BVP siekia 2,7 trln. JAV dolerių, Europos Sąjungos – 2,4 trln. JAV dolerių , Jungtinių Valstijų – 2,1 trln. JAV dolerių.

„Turime atkurti žmonių ir gamtos santykius, – pažymėjo PEF vadovė Dominique Waughray. – Žala gamtai dėl ekonominės veiklos nebegali būti laikoma „išoriniu veiksniu“.

„Atsižvelgiant į aplinkos blogėjimo mastą ir sunkumą, įmonėms reikia imtis veiksmų, – pritarė ir Celine Herweijer iš „PwC UK“. - Aplinkos rizika turėtų būti pagrindinė įmonių rizikos valdymo problema.“

Pasaulio ekonomikos forumas Davose vyks sausio 21–24 dienomis ir šiemet jis bus skirtas pasaulinio klimato kaitos problemai.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius