Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2018 09 02 /2018 09 04

Ekonomistai: valstybė netenka beveik 200 mln. eurų dėl neveiksmingo patalpų naudojimo

Nuo 2019 metų ministerijos ir vyriausybė taps nuomininkėmis. Valstybinių įstaigų patalpas perims Turto bankas. Ministrai sako, kad tai privers pasispausti – daugiau įstaigų atsiras po vienu stogu. Kiek nuomos teks mokėti ministerijoms, dar neaišku, tačiau rinkos kaina už plotus valdininkai neišsimokėtų. Ekonomistai skaičiuoja, kad dėl neveiksmingai naudojamų patalpų kasmet parandama apie 180 milijonų eurų.
Eurai
Eurai / AFP/„Scanpix“ nuotr.

„Ministerijų pastatai yra seni, nėra šiuolaikiškai išplanuoti, jų energetinis efektyvumas neaukštas, tad nuoma čia aukščiausių rinkos kainų nesiektų“, – sako „Ober-Haus“ generalinis direktorius Remigijus Pleteras.

Kiek bus įkainotas kvadratinis ministerijos metras, kol kas neaišku.

Skaičiuojama, kad vienam vyriausybės darbuotojui tenka 69 kvadratiniai metrai. Tačiau tai nereiškia, kad kabinetai vyriausybėje kaip dviejų kambarių butai. Darbuotojai sėdi įprastuose kabinetuose. Tačiau čia gausu salių, kuriomis naudojamasi per įvairius susitikimus, renginius ir užima nemažą patalpų plotą.

Už patalpas dabar ministerijos pačios susimoka komunalinius mokesčius, jei reikia remonto, jį atlieka už savo pinigus. Tačiau, kai teks mokėti nuomą, reiks sukti galvą, kaip susispausti.

Paprastai valstybės institucijoms priklauso ne vienas pastatas. Mokėti nuomą teks už visus, todėl premjeras patalpas mažins kitus priimdamas po savo sparnu.

Surinkti pinigai bus panaudoti valdant ir prižiūrint turtą. Ministerijos kaip ir bet kuris nuomininkas mokės pinigus, bet jų remontu jau rūpinsis Turto bankas.

Skaičiuojama, kad iš viso nuompinigių dydis metams sudarys apie 10 mln. eurų, iš kurių nusidėvėjimo sąnaudos – iki 8 mln. Eur.

Finansų ministerija, jau perdavusi savo patalpas Turto bankui, sako, kad nuomai tenka išleisti daugiau nei tikėjosi.

Ekonomistai sveikina sprendimą. Dabar neveiksmingai naudojant valstybines patalpas biudžetas netenka kone 200 milijonų eurų.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius