Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Elektroniniai pinigai pagaliau pasieks ir turgus

Birželį lietuviams buvo pristatyta naujovė – momentiniai mokėjimai. Tuomet Lietuvos Banko atstovai kalbėjo apie tai, kad ši paslauga turėtų iš esmės pakeisti dabar itin brangiai kainuojančius skubiuosius pervedimus, o šalies ekonomikai suteiks daugiau lankstumo ir skaidrumo. Tačiau kas būtent yra tie momentiniai mokėjimai, ir ką naujo jie įneš į mūsų kasdienybę?
Kauno stoties turgus
Kauno stoties turgus / Sigitos Kaminskaitės nuotr.

Padidins konkurencingumą

Momentiniai mokėjimai – tai bet kurią dieną (įskaitant savaitgalius ir

švenčių dienas), bet kuriuo paros metu akimirksniu atliekami elektroniniai mokėjimai. Atlikus tokį veiksmą lėšos nedelsiant įskaitomos gavėjui ir vos per kelias sekundes nuo mokėjimo inicijavimo mokėtojas gauna apie tai pranešimą. Kaip sako Lietuvos Banko Finansinio stabilumo departamento Rinkos infrastruktūros politikos skyriaus vyriausiasis ekonomistas Šarūnas Grigas, momentiniai mokėjimai visų pirma išsiskirs savo greičiu.

„Galima išskirti du pagrindinius skirtumus tarp tradicinių mokėjimų ir momentinių mokėjimų: tai – greitis ir patogumas. Šiandien atlikus mokėjimą į kitą Lietuvos banką darbo valandomis, lėšos gavėją pasieks tik po 2-4 valandų, pateikus mokėjimą vakare – tik kitą dieną, o atlikus mokėjimą penktadienio vakare – tik pirmadienio rytą. Naudojant momentinius mokėjimus šios problemos neliktų, nes lėšos gavėją pasiektų per 5-10 sekundžių visą parą be poilsio dienų. Mokėjimą bus patogiau ir inicijuoti – pakaks žinoti gavėjo telefono numerį“, - aiškino jis.

Pašnekovas teigia, kad Lietuvai momentinių mokėjimų paprasčiausiai reikia. Mažmeniniai atsiskaitymai, kuriems dažniausiai ir naudojami momentiniai mokėjimai yra labai svarbi verslo dalis. Kai jie vyksta greitai ir patogiai, tuo pačiu didėja ir ekonomikos konkurencingumas. „Įsivaizduokime, kiek sutaupytume laiko, jei nereikėtų laukti eilėse prie kasų. Tai ne tik pakeistų apsipirkimo įpročius, bet ir paskatintų mažmeninę prekybą. Be to, momentiniai mokėjimai dėl greito lėšų pervedimo panaikina atsiskaitymo riziką ir pagerina likvidumo situaciją gavėjui. Tai ypač svarbu elektroninės prekybos segmente. Tokiu būdu mūsų verslininkai įgautų konkurencinį pranašumą regione. Šiuo metu dar nesame tam pasirengę technologiškai, tačiau per kelis metus tai galima atlikti“, - įsitikinęs Lietuvos banko specialistas.

Jis sako, kad kuriant savo momentinių mokėjimų sistemą mums tikrai nereikės išradinėti dviračio. Pasaulyje jau yra šalių, iš kurių galėsime pasisemti patirties. „„Pavyzdine rinka “ galėtume vadinti Švediją, kur momentiniai mokėjimai tarp fizinių asmenų jau veikia keletą metų. Tokiai rinkai priskirtume ir Daniją, kur tokia paslauga aktyviai naudojamasi ir prekybos vietose, taip konkuruojant ir su mokėjimo kortelėmis. Taigi, šios rinkos yra mūsų dėmesio centre“, - teigė Š.Grigas.

Elektroniniai pinigai pagaliau pasieks ir turgus

Fotolia nuotr./Mergina valgydama naršo telefone.
Fotolia nuotr./Mergina valgydama naršo telefone.

Momentiniai mokėjimai – tai pasaulinės pinigų sistemos skaitmenizacijos tendencijos dalis. Nors Š.Grigas ir nemano, kad grynųjų pinigų greitai metu bus atsisakyta, jis įsitikinęs, jog šiuolaikinė rinka nori turėti kaip įmanoma daugiau galimybių. „Dar tikrai neturime pagrindo kalbėti apie grynųjų pinigų eros pabaigą. Tačiau taip, vis didesnę atsiskaitymų dalį sudaro elektroniniai mokėjimai, nes dažnai yra patogesni naudoti. Vyksta natūralus procesas, vienose šalyse greitesnis, kitose lėtesnis. Mūsų tikslas – sudaryti verslui ir gyventojams kelias alternatyvas atsiskaityti, o skaitmenizavimo tempą palikti rinkos dėsniams“, - kalbėjo jis.

Pardavėjui pakanka užrašyti savo telefono numerį, kad mokėjimas įvyktų. Žinoma, ten, kur mokėjimų vykdoma daug, gali būti patogiau pasinaudoti skaitytuvo pagalba. Apie tokią galimybę taip pat galvojama

Grynieji vis dar turi vieną pranašumą. Tokiose vietose kaip turgūs kortelėmis dar labai retai galima atsiskaityti. Momentiniai mokėjimai priartins elektroninius pinigus prie prekeivių, kurie iki šiol dirbo tik su grynaisiais. „Momentiniai mokėjimai suteikia galimybę atlikti mokėjimus tarp fizinių asmenų, tam nebūtina turėti papildomus skaitytuvus, nes atsiskaitymas organizuojamas programėlės telefone pagalba. Skandinavijos šalyse, kur jau veikia momentiniai mokėjimai, jie greitai paplito į smulkias prekybos vietas. Pardavėjui pakanka užrašyti savo telefono numerį, kad mokėjimas įvyktų. Žinoma, ten, kur mokėjimų vykdoma daug, gali būti patogiau pasinaudoti skaitytuvo pagalba. Apie tokią galimybę taip pat galvojama“, - teigė Lietuvos Finansinio stabilumo departamento Rinkos infrastruktūros politikos skyriaus vyriausiasis ekonomistas.

Momentiniai mokėjimai turėtų mažinti ir šešėlinę ekonomiką, mokesčių vengimą. Tokia sistema užtikrintų skaidresnį pinigų judėjimą. „Momentiniai mokėjimai galėtų būti tinkamas instrumentas, kuris padėtų įgyvendinti kitas tiesiogines šešėlinės ekonomikos mažinimo priemones. Pavyzdžiui, Vyriausybė svarsto apriboti grynųjų pinigų operacijas virš tam tikros sumos tarp fizinių asmenų. Jei tokia priemonė būtų įteisinta, momentiniai mokėjimai padėtų žmonėms patogiai pakeisti grynuosius pinigus“, - įsitikinęs Š.Grigas.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Nauja automatika ir robotai leis „VLI Timber“ auginti gamybą daugiau kaip 40 proc.
Reklama
Mitai stabdo pasiryžti? Specialistė paneigė pagrindinius investavimo mitus
Reklama
LPC meno galerijoje eksponuojamos parodos turi išskirtinę misiją
Reklama
Top 5 „Dreame“ dulkių siurbliai 2024
Užsisakykite 15min naujienlaiškius