-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Elektroninių cigarečių asociacijos raštas Seimo nariams: draudimais tik išplėsite šešėlinę rinką

Politikams užsimojus uždrausti elektroninių cigarečių prekybą, šiuos verslus vienijanti asociacija kreipėsi į Seimo narius, ragindama pradėti spręsti tikrąsias problemos priežastis. Kreipimesi teigiama, kad absoliutus prekybos draudimas dar labiau paskatintų šešėlinę prekybą ir niekaip nespręstų esminės problemos – nelegalių ir dėl to nesaugių gaminių vartojimo, rašoma „Maniac. N-18“ pranešime spaudai.
Elektroninės cigaretės
Elektroninės cigaretės / 123rf.com nuotr.

Nacionalinės elektroninių cigarečių asociacijos teigimu, Lietuvoje legaliai veikiantys verslai laikosi visų įstatymų tarp kurių – draudimo elektronines cigaretes ir jų priedus parduoti nepilnamečiams asmenims. Pasak jų, nepilnamečiai draudžiamas prekes įsigyja nelegaliai šešėlinėje rinkoje, į kurios kontroliavimą ir turėtų būti skiriamas didžiausias dėmesys.

Šešėlinė rinka tik dar labiau išsiplės

Nacionalinės elektroninių cigarečių asociacijos kreipimesi į valdžios atstovus akcentuojama, kad šiuo metu pardavinėjamos elektroninės cigaretės ir jų priedai yra legaliai į šalį patenkančios prekės, kurių saugumas ir patikimumas yra patikrintos atsakingų Lietuvos ir Europos Sąjungos institucijų. Pasak verslo atstovų, tai reiškia, kad pirkėjai visada gali jaustis saugūs, kad įsigys patikrintą prekę.

Kitokiomis taisyklėmis žaidžiama šešėlinėje rinkoje, kuri, kaip teigiama išsiųstame rašte, uždraudus legalių verslų veiklą, tik dar labiau išsiplės ir nepaliks kitos išeities kaip gyventojams elektronines cigaretes bei jų priedus įsigyti nelegaliai ir nesaugiai.

Rašte akcentuojama, kad iki šiol nėra nustatyta nei vieno atvejo, kad legalioje prekyboje esantys produktai sukeltų apsinuodijimą ar kitus, oficialiai nepatvirtintus, sveikatos sutrikimus. Lygiai taip pat kaip nėra nustatyta nei vieno atvejo, kad elektroninių cigarečių skysčiuose būtų aptikta psichotropinių ar kitų šalyje draudžiamų medžiagų.

Pasak asociacijos, dauguma sudėtingiausių apsinuodijimo ar kitų sveikatos sutrikimų atvejų yra nepilnamečių tarpe, kas tik įrodo, kad pirkdami nelegalioje rinkoje nei vienas nėra užtikrintas, kokį produktą vartoja ir ar jis nesukels žymių sveikatos sutrikimų.

Reikalingi sisteminiai, ilgalaikiai sprendimai

Seimo nariams išsiųstame rašte raginama nebenusukti dėmesio nuo šešėlinės rinkos ir pradėti ieškoti tikrųjų sprendimų, kurie sumažintų nelegalios prekybos mastus šalyje bei apsaugotų gyventojus nuo galimai nesaugių produktų, sukeliančių sveikatos sutrikimus ir apsinuodijimus.

Asociacijos teigimu, visų pirma, turėtų būti renkamasi siekiamybė reguliuoti elektroninių cigarečių bei jų priedų saugumą, kas daroma leidžiant verslams legaliai veikti rinkoje, o gyventojams įsigyti produktą, kuris yra saugus ir patikrintas visų atsakingų institucijų. Taip pat sugriežtinti jau dabar veikiančių įstatymų kontrolę, kad nepilnamečiai asmenys jokiais keliais negalėtų įsigyti valstybės įstatymuose draudžiamų prekių bei produktų, tarp kurių ne tik elektroninės cigaretės, tačiau ir tabako, narkotiniai gaminiai, alkoholiniai bei energetiniai gėrimai.

Dabartinė vykdoma grasinimų ir gąsdinimų politika neduos žymių rezultatų, nes ne elektroninės cigaretės yra problemos priežastis, o narkotikų prieinamumas – teigiama išsiųstame rašte. Pasak asociacijos, tam reikalingi sisteminiai ilgalaikiai siūlymai, skirti mažinti spragas švietime bei teisinėje sistemoje, derinami visų institucijų veiksmai, kartu įtraukiant ir legaliai veikiantį elektroninių cigarečių verslą, ieškant sprendimų ir atsižvelgiant į siūlymus.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius