-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Emigracija sustojo, bet kūdikių vasarį gimė mažiausiai per dvidešimtmetį

Per pirmuosius du šių metų mėnesius daugiau gyventojų į Lietuvą atvyko, nei iš jos atvyko. Tačiau vasarį fiksuotas naujas antirekordas – Lietuvoje gimė 15 proc. mažiau kūdikių nei pernai, ir apskritai mažiausiai bent nuo 2001 metų. Išankstiniais duomenimis, nuolatinių gyventojų skaičius kovo mėnesio pradžioje siekė 2,791 milijono, tai 13,8 tūkst. mažiau nei prieš metus ir 3144 mažiau nei šiemet sausio pradžioje.
Lėktuve su vaiku
Lėktuve su vaiku / 123rf.com nuotr.

Per du šių metų mėnesius iš Lietuvos išvyko 6668 asmenys, panašiai tiek gyventojų gyvena Širvintose, rodo naujausi Statistikos departamento duomenys.

Tuo metu iš užsienio į Lietuvą atvyko 6842 asmenys – 174 asmenimis daugiau nei emigravo.

„Luminor“ vyriausioji analitikė Indrė Genytė-Pikčienė vertina, kad teigiamos migracijos priežastys – ekonominės.

„Tai praėjusių metų sentimento tąsa. Nepaisant ekonominės aplinkos suprastėjimo, Lietuvos ūkis demonstruoja stuburą ir ekonomikos augimas vis dar išlieka spartus, ryškesnio lėtėjimo ženklų nematyti. Darbo rinkos tempas ir atitinkamai žemas nedarbo lygis gali suteikti daugiau galimybių ir pritraukti ne tik kitų šalių gyventojus, bet ir paskatinti grįžti į Lietuvą daugiau lietuvių“, – vertina I.Genytė-Pikčienė.

Ji vertina, kad neapibrėžtumas dėl „Brexit“ taip pat veikia Jungtinėje Karalystėje gyvenančių lietuvių apsisprendimą. Yra tikimybė, kad šiemet Lietuva nebemažės dėl emigracijos.

„Demografiją prognozuoti labai nelengva, kolega dėl šios statistikos netgi bandė lažintis. Tačiau tikrai yra nemaža tikimybė, kad šiemet rodikliai bus teigiami, jei neįvyks kokių nenumatytų ekonominių sukrėtimų ar šokų“, – sako ekonomistė.

Josvydo Elinsko / 15min nuotr./Indrė Genytė-Pikčienė
Josvydo Elinsko / 15min nuotr./Indrė Genytė-Pikčienė

Ekonominės paskatos, anot jos, yra esminė priežastis – būtent dėl finansinės padėties anksčiau Lietuvą paliko emigrantai, o dabar tai skatina juos sugrįžti.

Laidotuvių kone dvigubai daugiau nei krikštynų

Skirtumas tarp imigracijos ir emigracijos šiemet gerokai nublanksta prieš kitą demografinę statistiką: Lietuvoje per du mėnesius šiemet mirė 7371 asmuo, o gimė – 4053, naujausius duomenis atskleidžia Statistikos departamentas.

Apskritai vasarį gimė vos 1796 gyvi kūdikiai – tai mažiausias rodiklis bent nuo 2001 m., nuo kada pateikiama mėnesio statistika. Palyginimui, pernai vasarį gimė 2110 kūdikių.

I.Genytė Pikčienė patikina, kad kokią nors tendenciją įžvelgti dar anksti.

„Galbūt tai tėra atsitiktinumas, vieno mėnesio nuokrypis. Kažkokių sąryšių ar išvadų brėžti tikrai negalima, reikėtų bent kelių iš eilės mėnesių įrodymų darant kažkokias išvadas“, – sako ekonomistė ir patikina, kad bent jau ekonominių priežasčių gimstamumui mažėti nebuvo.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius