Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

ES ir Vietnamas pasirašė istorinį laisvosios prekybos susitarimą

Europos Sąjunga ir Vietnamas sekmadienį pasirašė ilgai derintą ir lauktą laisvosios prekybos susitarimą, kuris panaikins muitus beveik visoms prekėms. Briuselio istoriniu pavadintas susitarimas pasirašytas tuo metu, kai visame pasaulyje kyla protekcionizmo banga.
ES vėliava
ES vėliava / AFP/„Scanpix“ nuotr.

Briuselis ir Hanojus susitarimą pasirašė pasaulyje tvyrant prekybinei įtampai, ypač dėl Jungtinių Valstijų ir Kinijos konflikto bei artėjančio Britanijos išstojimo iš Europos Sąjungos, kas temdo pasaulinio ekonomikos augimą.

Derybas dėl sutarties ilgą laiką temdė ir žmogaus teisių pažeidimai Vietname.

ES prekybos komisarė Cecilia Malmstroem susitarimą pavadino „svarbiu istoriniu įvykiu“ bei svarbiu žingsniu link geresnio bendradarbiavimo su Pietryčių Azijos šalimis.

„Tai yra ambicingiausias prekybos susitarimas, kokį ES yra pasirašiusi su besivystančia šalimi“, – žurnalistams sakė komisarė po to, kai dešimčių derybininkų ir diplomatų akivaizdoje Hanojuje buvo pasirašytas susitarimas.

Šis susitarimas leis panaikinti muitus 99-iems procentams prekių, importuojamų į Europą iš Vietnamo. Be to, naujos karto susitarimu vadinamoje sutartyje taip pat numatytos taisyklės dėl darbuotojų teisių ir aplinkos bei intelektinių teisių apsaugos.

„Norime užtikrinti, kad ES prekyba šiame regione turės teigiamos įtakos, todėl įtvirtinome aukštus standartus, – AFP agentūrai sakė C. Malmstroem. – Šis susitarimas siunčia labai svarbią žinią, kuri ako, kad „mes tikime prekyba.“

Sutartis įsigalios po jos ratifikavimo, kurio tikimasi iki šių metų pabaigos.

Tai jau antras ES laisvosios prekybos susitarimas su Pietryčių Azijos šalimi. Pernai tokį susitarimą blokas pasirašė su Singapūru.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Nauja automatika ir robotai leis „VLI Timber“ auginti gamybą daugiau kaip 40 proc.
Reklama
Mitai stabdo pasiryžti? Specialistė paneigė pagrindinius investavimo mitus
Reklama
LPC meno galerijoje eksponuojamos parodos turi išskirtinę misiją
Reklama
Top 5 „Dreame“ dulkių siurbliai 2024
Užsisakykite 15min naujienlaiškius