-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

ES ministrai nepalaikė Italijos raginimo keisti biudžeto taisykles

Didžiosios Europos Sąjungos narės šeštadienį nepalaikė Italijos raginimo reformuoti biudžeto taisykles, taip suduodamos smūgį proeuropietiškai Romos vyriausybei.
ES vėliava
ES vėliava / AFP/„Scanpix“ nuotr.

Helsinkyje vykusiame ES finansų ministrų susitikime buvo aptarti galimi ES viešųjų išlaidų taisyklių atnaujinimai.

Italijos ministras pirmininkas Giuseppe Conte šią savaitę paragino „patobulinti“ ir supaprastinti ES Stabilumo ir augimo paktą, pagal kurį biudžeto deficitas ribojamas iki 3 proc. valstybių narių bendrojo vidaus produkto (BVP).

Šis paktas tapo kertiniu ginčo tarp Europos Komisijos ir smarkiai įsiskolinusios Italijos ankstesnės populistinės vyriausybės akmeniu, o artimiausiomis savaitėmis Italija turi Briuseliui pristatyti subalansuotą biudžetą.

Ragindama reformuoti taisykles, kuriomis taip pat numatyta viršutinė 60 proc. BVP siekianti skolos riba, Italija išsiskiria iš turtingesnių ES šalių gretų, nelinkusių sušvelninti spaudimą Romai mažinti nuolat per dideles išlaidas.

Prancūzijos finansų ministras Bruno Le Maire pareiškė, kad bet koks bandymas pakeisti taisykles būtų per daug ginčytinas, o ES turi teikti pirmenybę kitiems iššūkiams, ypač investicijų klausimams.

„Esu labai atsargiai nusiteikęs taisyklių keitimo klausimu“, – penktadienį Helsinkyje pažymėjo B.Le Maire, prieš išskrisdamas į dviejų dienų posėdį.

Reforma būtų „labai sudėtinga, labai ilga ir labai neapibrėžta“, – pridūrė B.Le Maire, kuris buvo laikomas galimu Romos sąjungininku diskusijose.

Ilgai planuota diskusija šeštadienį buvo skirta ieškoti būdų supaprastinti taisykles ir galbūt pakeisti išlaidų ribas.

Šiaurės šalys su Nyderlandais priešakyje kaltina Europos Komisiją, kad ji laisvai interpretuoja duomenis, siekdama suteikti veiksmų laisvę valstybėms su biudžeto deficitu. Kritikai teigia, kad dabartinė sistema suteikia nuolaidų tokioms šalims kaip Ispanija, Belgija ir Prancūzija.

Europos Komisijos pirmininko pavaduotojas Valdis Dombrovskis pažymėjo, kad diskusija buvo rimta.

„Šiame etape nenorėčiau skubėti daryti išvadų, o paklausyti, ką pasakys ministrai“, – pažymėjo V.Dombrovskis prieš derybas Helsinkyje.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius